Публикация
Авокадото помага при лечение на метаболитен синдром
Плодът влияе най-силно върху нивата на липидите
Редовната консумация на авокато може да помогне при лечението на метаболитен синдром, твърди ново изследване, което анализира и обобщава данните от предишни проучвания за свойствата на плода, съобщава Medical News Today.
Метаболитният синдром е група от рискови фактори, които могат да предизвикат развитието на заболявания като диабет тип 2, сърдечносъдово заболяване или инсулт. Рисковите фактори включват затлъстяване в коремната област, ниски нива на HDL или „добрия“ холестерол, високи нива на триглицеридите, високо кръвно налягане и високи нива на кръвната захар.
Присъствието на поне 3 от тези рискови фактори гарантира диагнозата метаболитен синдром.
Здравословна диета
Спазването на здравословна хранителна диета се смята за един от най-добрите начини за предотвратяването на метаболитния синдром. Авокадото трябва редовно да присъства в храната ни, твърди новото изследване, публикувано в сп. Phytotherapy Research. Това е плод от дървото авокадо, чието латинско наименование е Persea americana. Расте в Мексико, Централна и Южна Америка.
Редица изследвания досега са изтъквали ползите за здравето от консумирането на плода. Проучване, публикувано в Medical News Today през 2014 г., например, установява, че консумацията на половин авокадо заедно с обеда спомага за намаляване на теглото. По-скорошни проучвания пък свързват плода с понижаване на нивата на „лошия“ LDL холестерол. Ползите от авокадото се дължат на биоактивните компоненти в плода, които включват каротеноиди, мастни киселини, минерали като калций, желязо и цинк и витамините А, В, С и Е.
В новото проучване екип от учени от Университета по медицински науки „Машхад“ в Иран си поставил за цел да установи как тези компоненти могат да помогнат за борба с рисковите фактори за метаболитния синдром.
Влияе най-много върху нивата на холестерола
Учените анализирали резултатите от различни практически и лабораторни опити и клинични изпитания, които са проучвали влиянието на авокадото върху метаболитното здраве. Екипът установил, че плодът влияе най-силно върху нивата на липидите – на HDL холестерола, на LDL холестерола, общия холестерол и триглицеридите.
Като пример екипът посочва изследване на 67 възрастни, от които 30 са с нормален липиден профил и 37 имат лека хиперхолестеролемия. След като спазвали хранителен режим с добавено авокадо в продължение на 1 седмица, и двете групи показали значително понижение на общия и на LDL холестерола, както и на нивата на триглицеридите.
Според това проучване механизмът на действие се състои в регулирането на хидролизата на някои липопротеини и тяхното селективно повдигане и метаболизъм от различни тъкани като черния дроб и панкреаса, обясняват авторите.
Друг възможен механизъм може да е свързан с определено развитие на ендоплазмената мрежа на черния дроб, която се свързва с индукцията на ензими, участващи в липидната биосинтеза.
Помага за сваляне на теглото
Новото проучване също така открива доказателства, че авокадото спомага за свалянето на теглото. Изследователите цитират предишно проучване, което установява, че възрастни хора с наднормено тегло или затлъстели, които консумират по едно авокадо на ден в продължение на 6 седмици, постигат значително намаляване на теглото, Индекса на телесната маса и процента на телесни мазнини.
В допълнение към това, екипът е подбрал редица изследвания, които свързват консумацията на авокадо с понижаването на кръвното налягане сред пациенти с хипертония. Данните също така показват, че плодът помага за намаляване на атеросклерозата – стеснение или втвърдяване на артериите, причинено от натрупването на плаки в съдовете.
Полезна е не само месестата част на плода, подчертава екипът. Обелките, семките и листата също за много полезни за здравето.
Коментари