Публикация

​​​​​​​Авокадото помага при лечение на метаболитен синдром

​​​​​​​Авокадото помага при лечение на метаболитен синдром

Плодът влияе най-силно върху нивата на липидите


Редовната консумация на авокато може да помогне при лечението на метаболитен синдром, твърди ново изследване, което анализира и обобщава данните от предишни проучвания за свойствата на плода, съобщава Medical News Today.

Метаболитният синдром е група от рискови фактори, които могат да предизвикат развитието на заболявания като диабет тип 2, сърдечносъдово заболяване или инсулт. Рисковите фактори включват затлъстяване в коремната област, ниски нива на HDL или „добрия“ холестерол, високи нива на триглицеридите, високо кръвно налягане и високи нива на кръвната захар. 

Присъствието на поне 3 от тези рискови фактори гарантира диагнозата метаболитен синдром.

Здравословна диета

Спазването на здравословна хранителна диета се смята за един от най-добрите начини за предотвратяването на метаболитния синдром. Авокадото трябва редовно да присъства в храната ни, твърди новото изследване, публикувано в сп. Phytotherapy Research. Това е плод от дървото авокадо, чието латинско наименование е Persea americana. Расте в Мексико, Централна и Южна Америка. Плодът влияе най-силно върху нивата на липидите

Редица изследвания досега са изтъквали ползите за здравето от консумирането на плода. Проучване, публикувано в Medical News Today през 2014 г., например, установява, че консумацията на половин авокадо заедно с обеда спомага за намаляване на теглото. По-скорошни проучвания пък свързват плода с понижаване на нивата на „лошия“ LDL холестерол.  Ползите от авокадото се дължат на биоактивните компоненти в плода, които включват каротеноиди, мастни киселини, минерали като калций, желязо и цинк и витамините А, В, С и Е.

В новото проучване екип от учени от Университета по медицински науки „Машхад“ в Иран си поставил за цел да установи как тези компоненти могат да помогнат за борба с рисковите фактори за метаболитния синдром.

Влияе най-много върху нивата на холестерола

Учените анализирали резултатите от различни практически и лабораторни опити и клинични изпитания, които са проучвали влиянието на авокадото върху метаболитното здраве. Екипът установил, че плодът влияе най-силно върху нивата на липидите – на HDL холестерола, на LDL холестерола, общия холестерол и триглицеридите.

Като пример екипът посочва изследване на 67 възрастни, от които 30 са с нормален липиден профил и 37 имат лека хиперхолестеролемия. След като спазвали хранителен режим с добавено авокадо в продължение на 1 седмица, и двете групи показали значително понижение на общия и на LDL холестерола, както и на нивата на триглицеридите.

Според това проучване механизмът на действие се състои в регулирането на хидролизата на някои липопротеини и тяхното селективно повдигане и метаболизъм от различни тъкани като черния дроб и панкреаса, обясняват авторите. 

Друг възможен механизъм може да е свързан с определено развитие на ендоплазмената мрежа на черния дроб, която се свързва с индукцията на ензими, участващи в липидната биосинтеза.

Новото проучване също така открива доказателства, че авокадото спомага за свалянето на теглото

Помага за сваляне на теглото

Новото проучване също така открива доказателства, че авокадото спомага за свалянето на теглото. Изследователите цитират предишно проучване, което установява, че възрастни хора с наднормено тегло или затлъстели, които консумират по едно авокадо на ден в продължение на 6 седмици, постигат значително намаляване на теглото, Индекса на телесната маса и процента на телесни мазнини.

В допълнение към това, екипът е подбрал редица изследвания, които свързват консумацията на авокадо с понижаването на кръвното налягане сред пациенти с хипертония. Данните също така показват, че плодът помага за намаляване на атеросклерозата – стеснение или втвърдяване на артериите, причинено от натрупването на плаки в съдовете.

Полезна е не само месестата част на плода, подчертава екипът. Обелките, семките и листата също за много полезни за здравето.

 

Коментари