Публикация

Срещу високо кръвно помагат не само лекарствата


Повишеното кръвно налягане е здравен проблем, който в никакъв случай не бива да бъде подценяван. Още повече, като се знае, че високото кръвно налягане повишава сериозно риска при заболявания, от които смъртността е най-висока -  инфаркт, инсулт, атеросклероза, бъбречна недостатъчност и т.н.

Следователно мерките срещу хипертонията са задължителни, както и постоянният лекарски контрол. Не само медикаментите обаче могат да помогнат.

Първата мярка в тази посока е постигането на здравословно тегло, след което може да се пристъпи към изпълнението на следващата стратегия:

Разходки с бързо темпо. Хипертониците, които правят редовно такива разходки, могат да понижат кръвното си налягане с 6-8 пункта. При физически усилия  сърцето усвоява кислорода по-ефикасно и изпомпва кръвта с по-малко усилия.

Помагайте на сърцето си с движение поне по половин час на ден. Опитайте се да увеличавате постепенно скоростта на движението и разстоянията, които изминавате. 

Бавното и дълбоко дишане и медитирането намаляват стресовите хормони. Те  повишават бъбречния ензим ренин, който от своя страна повишава кръвното налягане. Всяка сутрин и вечер в продължение на 5 минути вдишвайте дълбоко и издишвайте, докато се освободите от напрежението.

Богатите на калий плодове и зеленчуци са важна част от всички програми за понижаване на кръвното налягане. Най-добрите източници на калий са картофите, доматите, портокаловият сок, бананите, зеленият фасул, грахът, пъпешите, стафидите и сушените сливи.

Консумацията на сол има значителна роля за повишаването на кръвното при възрастните и наследствено предразположените към хипертония.

Специалистите по хранене твърдят, че хората приемат поне два-три пъти повече от препоръчителната дневна доза сол. Най-много сол се поема чрез химически обработените храни.

 Вместо със солницата, по-добре овкусявайте ястията с подправки, билки и лимон.


Черният шоколад съдържа флавоноиди, които правят кръвоносните съдове по-еластични. При специално изследване  е установено, че 18% от пациентите, които консумирали всеки ден шоколад, понижили кръвното си налягане.

Какаото в шоколада трябва да е поне 70%.

Добавките с Q10 понижават кръвното с 10-17 пункта, твърдят специални изследвания. Този антиоксидант разширява кръвоносните съдове. Задължително обаче се съветвайте със своя лекар.


Много малки количества алкохол биха били полезни. Изследване на пациентки в болницата Бригъм в Бостън показва, че при консумацията на една четвърт до половин питие на ден /150 г. вино или 20 г. твърд алкохол/, кръвното налягане се понижава по-лесно, отколкото ако не се пие никакъв алкохол.

Не са малко експертите, които твърдят, че умереното пиене – до 1 питие на ден за жените и 2 за мъжете – може да намали риска от сърдечни болести.

Влиянието на кофеина върху кръвното налягане е обект на продължителен спор между специалистите. Според някои изследвания такова влияние не съществува, но учени от университета Дюк открили, че консумацията на 500 милиграма кофеин – около 3 чаши кафе на ден – повишава кръвното налягане с 4 пункта.

За сведение: 3 чаши кафе съдържат 100-125 милиграма кофеин, същото количество чай – 50 милиграма, а кока-кола – 40 милиграма.

Кофеинът повишава кръвното налягане, като свива кръвоносните съдове. Той засилва ефекта от стреса, а когато човек е стресиран, сърцето му започва да помпа повече кръв, от което кръвното налягане се повишава.

Чай от каркаде /хибискус/. Изследване на учени от университета Тафтс установи, че  при пациенти, които консумирали по 3 чаши чай от каркаде дневно за 6 седмици, кръвното се е понижило със 7 пункта.

Претоварването в офиса. Учени от Калифорния изследвали над 24 хил. жители на щата и установили, че над 41 часа работа в офис през седмицата повишава риска от високо кръвно налягане с 15%.

Според тях, извънредното работно време намалява възможностите на хората да спортуват и да се хранят здравословно.

Определете си един разумен час за приключване на служебните задължения, за да ви остане време за малко движение и приготвяне на здравословна храна.


Приятната музика понижава кръвното налягане. Освен че човек се чувства наистина добре под въздействието на любима музика, лечебното й действие е доказано от изследователи от Флоренция.

При експеримента 28 хипертоници слушали успокояваща класическа музика по половин час на ден, като през това време дишали бавно. След месец кръвното налягане на пациентите се понижило средно с 4,4 пункта. 

Опитайте се да се излекувате от хъркането. Постоянното силно хъркане е един от главните симптоми на сънна апнеа. Учени от университета в Алабама откриха, че много от страдащите от апнеа имат високи стойности на хормона алдостерон в кръвта, който повишава кръвното налягане.

Установено е, че половината от хората с апнеа имат високо кръвно налягане. Страдащите от апнеа преживяват многократно кратки паузи на дишането по време на сън, което потенциално застрашава живота им.

Освен това те се събуждат с главоболие и чувстват умора през целия ден. Лекуването на апнеата може да понижи нивото на алдостерон и кръвното налягане. 

Коментари