Публикация

Хората с шизофрения по-често страдат от инфекции 

Хората с шизофрения по-често страдат от инфекции 

Тези пациенти са около 2 пъти по-застрашени от кожни, урологични и генитални инфекции или туберкулоза, установи ново проучване


Шизофренията е психично разстройство, което обикновено се проявява в края на тийнейджърския период и в началото на 20-те години на човека. Много са редки случаите, когато човек развива това разстройство след 45-годишна възраст, пише изданието Health24. 
Страдащите от заболяването имат халюцинации, лъжливи възприятия и други когнитивни проблеми. 

Хората с шизофрения може да се сблъскат с големи здравословни проблеми. Те са по-застрашени от сериозни инфекции, които се прибавят като симптоми и оплаквания към психиатричната болест, която вече е налице, показва ново изследване в Дания.

„Предварителните данни показват, че при хора с шизофрения има по-голяма честота на разпространение на всички видове тежки инфекции в сравнение със средностатистически човек в добро здравословно състояние“, коментира авторът на изследването Моника Панкиевиц-Дулац от Университнета на Южна Дания заедно със своите колеги.

 Тези пациенти са около 2 пъти по-застрашени от кожни, урологични и генитални инфекции или туберкулоза, установи ново проучване

Широк спектър от мерки

„Клиничните специалисти трябва да имат предвид, че хората с шизофрения са рискова група, която е застрашен от много сериозни инфекции. Необходими са общи насоки и предложения как да се предпазват хората с това заболяване от различни инфекции. Те трябва да обхванат широк спектър от въпроси като хигиена, хранителен режим, различни дейности, лекарства, лечение на паралелно съществуващи болести  и ваксинации“, се казва в заключенията на екипа. 

Изводите от изследването обаче показват само връзка между шизофренията и някои инфекции, но не и причинно-следствена връзка. 
Изследователите анализирали данните за 894 000 души в Дания. Почти 8000 души в тази група били с шизофрения. Всички участници в изследването били родени между 1975 и 1990 г. 

Повишен риск от опасни инфекции

Авторите на изследването установили, че разпространението на инфекциозните заболявания е 30% при хората с шизофрения, докато при общото население той е 25%.
Екипът също така установил, че пристрастяването и другите здравословни проблеми са сред най-важните фактори, свързани със сериозните инфекции. Всеки един от тях увеличава опасността от сериозна инфекция с 2,7 пъти както при хората с шизофрения, така и сред останалото население. 

Хората с шизофрения по-често страдат от инфекции 

Пациентите с шизофрения са с 63% по-застрашени да се разболеят от сериозна инфекция в сравнение с общата популация, твърди екипът. 

Ето и разпространението на някои опасни инфекции в проценти сред хората с шизофрения и сред останалата част от населението: 

•    HIV (0.2% срещу 0.05%),
•    Сепсис (0.7% срещу 0.3%),
•    Хепатит (1.4% срещу 0.2%),
•    Кожни инфекции (12% срещу 6%),
•    Туберкулоза (0.12% срещу 0.06%),
•    Стомашночревни инфекции (8.7% срещу 6%),
•    Генитални инфекции (2.6% срещу 1.5%),
•    Урологични инфекции (3.6% срещу 2%).

При изчислението на данните изследователите взели под внимание други фактори, които могат да се отразят на опасността човек да се зарази от инфекция. След отпадането им все още бил налице фактът, че пациентите с шизофрения са около 2 пъти по-застрашени от кожни, урологични и генитални инфекции или туберкулоза  в сравнение с останалата част от населението. 

Коментари