Публикация

МЗ ще достави в болници 437 апарата за новородени и недоносени деца

МЗ ще достави в болници 437 апарата за новородени и недоносени деца

34 лечебни заведения в цялата страна ще получат модерна апаратура за специални грижи


Министерството на здравеопазването приключи успешно проект за подобряване на пренаталната диагностика и неонаталните грижи. 34 лечебни заведения в цялата страна ще получат модерна апаратура за специални грижи за новородените и недоносени деца, съобщи пресцентърът на МЗ.

„С доставката на свръхмодерните 437 апарата се надяваме да запазим трайната тенденция за намаляване на детската смъртност, която в най-голяма степен отразява нивото на една здравна система“, каза при отчитането на проекта заместник-министърът на здравеопазването доц. Атанас Кундурджиев.

МЗ ще достави в болници 437 апарата за новородени и недоносени деца

Помощта за детското здравеопазване е в размер на 12 774 308 лева и включва свръхмодерна апаратура за механична вентилация и за постоянно положително налягане в дихателните пътища, мобилни рентгенови и ултразвукови апарати, транспортни кувьози, кувьози за специални грижи за новородени деца и за интензивни грижи за недоносени деца с екстремно ниско тегло, монитори за основни жизнени функции с пулсоксиметър, апарати за церебрално функционално мониториране, апарати за инхалаторно приложение на азотен окис и други.

Проектът е финансиран по Програма БГ 07 “Инициативи за обществено здраве”, осъществявана с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.

„Благодаря на екипа по управление на проекта за пълната мобилизация през последните два месеца. Проектът е много мащабен и изключително важен за преодоляване на регионалните демографски дисбаланси“, подчерта заместник-министърът. 

Ръководителят на Офиса на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила подчерта, че СЗО винаги е поставяла детското, репродуктивното и майчиното здравеопазване на първите места по важност. Той изрази удовлетворението си, че  организацията е допринесла за успешния старт на проекта чрез предоставяне на техническа помощ.

„Важни са както по-нататъшното усъвършенстване на акушер-гинеколозите и неонатолозите, така и насочените усилия на държавата към превенция на преждевременните раждания и на усложненията при бременности “, каза д-р Сила.

Националният консултант по неонатология и началник на неонатологичната клиника на „Майчин дом“ проф. Боряна Слънчева поздрави гилдията с осигуряването на новата модерна апаратура.

На събитието присъстваха и доц. Михаил Околийски от Офиса на СЗО в България,  директорът на САГБАЛ „Шейново“ д-р Румен Велев, ръководителят на програмния оператор на Програма БГ 07 „Инициативи за обществено здраве” инж. Стойка Таскова, г-жа Анелия Грозданова – представител на Националното координационно звено на Програмата и друг, съобщават от здравното министерство.

Коментари