Публикация

Контузия в коляното и увреда на менискуса

Контузия в коляното и увреда на менискуса

Контузия в коляното и увреда на менискуса


 

 

 

 

Контузия в коляното и увреда на менискуса

в тази статия

Подобно на много травми на коляното , разкъсванията на менискуса могат да бъдат болезнени и инвалидизиращи. За съжаление, това е често срещано явление. В действителност, менискалното разкъсване е едно от най-често срещаните хрущялни наранявания на коляното .

Какво е това менискус

Това е парче от хрущял в коляното , което смекчава натоварването и стабилизира ставата. Той предпазва костите от износване. За да разкъсате тази хрущялна плочка само трябва да усучете рязко коляното си. В някои случаи парче от разкъсания хрущял се движи свободно в ставата, т. нар. „ ставна мишка ”, което предизвиква блокиране на коляното. Менискалните увреди са често срещани в контактните спортове като футбол, както и безконтактни спортове, изискващи скокове като волейбол, баскетбол и др. Увредата настъпва, когато човек сменя посоката внезапно по време на движение, и често се случва по едно и също време с други травми на коляното; като нараняване на предната кръстна връзка (ПКВ). Разкъсванията на мениска са с повишен риск за по-възрастни спортисти, тъй като менискусът отслабва с възрастта. Повече от 40% от хората над 65 години имат дегенеративни увреди на менискусите.

Какво е усещането при скъсан менискус?

Симптомите включват:

  • Болка в коляното
  • Подуване
  • „ Изпукване ” при настъпването на увредата
  • Трудност при огъване и изправяне на крака
  • Тенденция да блокира увреденото коляно

Първоначално болката може да не е толкова силна. Може дори да продължите физическите си упражнения или спорт. Но след известен покой, когато се развие възпалението, болката се засилва значително до невъзможност за движение в увредената става.

За да се диагностицира увредата, трябва да ви прегледа специалист ортопед-травматолог. Той или тя ще иска да чуе подробности за това как се е получило нараняването. Рентгенографията може да е необходима за да се изключи фрактура и артроза на ставата. Може да се наложи ЯМР ( ядрено-магнитен резонанс ), което позволява по-подробна оценка на меките тъкани в колянната става. Ясно може да се види мястото на увредата и да се направи цялостна оценка на състоянито на хрущяла в коляното.

Какво е лечението?

Лечение на скъсания менискус зависи от размера и местоположението на увредата. Други фактори, които влияят на лечението, включват възраст, ниво на активност и придружаващи травми. Външната част на менискуса, често се описва като "червената зона", има добро кръвоснабдяване и понякога увредата в тази зона може да зарастне спонтанно, ако разкъсването е малко. Вътрешните две трети на менискуса са известени като "бяла зона", която няма добро кръвоснабдяване и се подхранва от ставната течност. Увредите в тази зона няма да изчезнат сами по себе си, тъй като това пространство няма кръвоносни съдове.

 

За щастие, не за всички разкъсвания на менискуса се налага оперативна намеса. Ако коляното не се заключва, стабилно е, а симптомите отшумят, консервативното лечение може да е достатъчно. 

За да се ускори възстановяването:

  • Покой.Да се ограничи физическата активност.                             Използвайте патерици, за да помогнете за облекчаване на болката.
  • Студени компреси, за да намалите болката и отока. Правете ги в продължение на 15-20 минути на всеки 3-4 часа за 2-3 дни или до отшумяване на болката и спадане на отока.
  •  Използвайте еластична превръзка или ортеза на засегнатото коляно, за да се контролира отока.
  • Повдигнете увредения крайник, когато седите или лежите на няколко възглавници ( над нивото на сърцето ).
  • Нестероидни противовъзпалителни средства ( НСПВС ), ще помогнат за болката и отока. Въпреки това, тези лекарства могат да имат странични ефекти, такива като повишен риск от кървене и язви. Те трябва да се използват само от време на време, освен ако вашият лекар казва друго.
  • Използвайте стречинг и укрепващи упражнения, за да намалите  стреса върху коляното си. Посъветвайте се със своя лекар, за да ви препоръча физиотерапевт.
  • Избягвайте контактни спортове, както и тичане и скачане.

Консервативното лечение не винаги дава добри резултати. Ако разкъсването е голямо, а ставата нестабилна и се заключва, само хирургичната намеса може да премахне увредения хрущял и да изчисти ставните мишки. Процедурата обикновено е доста проста и често можете да се прибера вкъщи  след нея. Може да се наложи ортеза след това за защита, ако се извършва възстановяване на връзки.

За 85% до 90% от хората, които претърпяват операцията за менискус, краткосрочните резултати са добри до отлични. Но в дългосрочен план, хората, които имат голяма менискална  увреда, която налага премахване на по-голяма част от менискуса, могат да бъдат с по-висок риск от развитие на гонартроза .

 

Кога ще почувствам коляното си по-добре?

Възстановителният период зависи от редица фактори, включително колко тежка е увредата на мениска. Пълното възстановяване от операцията може да отнеме 4 до 6 седмици, в зависимост от вида на процедурата, която се извършва, както и от други фактори. Но имайте предвид, че хората също се лекуват с различни темпове. В повечето случаи физикалната терапия се използва след операция, за да сведе до минимум усложненията и ускори  възстановяването.

 

Ако вашият медицински екип е съгласен, може да замените една активност с друга. Например бегачите могат да плуват до пълното си възстановяване.

Каквото и да правите, не бързайте! Не се опитвайте да се върнете към старото си ниво на физическа активност , докато:

  • Можете напълно да свивате и изправяте коляното си, без болка.
  • Липсва  болка при ходене, джогинг, спринт, или скок.
  • Коляното вече не е подуто.
  • Контузеното коляно е толкова стабилно, колкото здравото.

Ако започнете да използвате коляното си, преди да е оздравяло, вие може да допринесете за по-нататъшно увреждане.

Как да се предпазя от скъсване на мениска?

Разкъсванията на менискуса са трудни да се предотвратят, тъй като те обикновено са в резултат на злополука. Но някои предпазни мерки биха могли да намалят рисковете от травма на коляното. 

Съвети:

  • Дръжте бедрените си мускули тонизирани, с редовни упражнения.
  • Загрявайтее добре преди физичеко натоварване
  • Дайте си време за почивка между тренировките. Уморените мускули може да увеличат риска от нараняване.
  • Уверете се, че сте с удобни спортни обувки с анатомична подметка.
  • Правете стречинг.
  • Никога не увеличавайте интензивността на вашата тренировка рязко . Направете промени бавно.

 

Коментари

Здравейте! На 18 години съм и тренирам спортове, които изискват бягане. След като загрея започвам тренировката без проблем и някъде след 20 30 минути започва да ме боли долната част на коляното(менискус). Болката не е много силна, няма подуване след известно време и мога да си движа ставата без проблем, но както казах по време на тренировката ме боли. Случвало се е да спирам при по-голяма болка, но много рядко. Какво можете да препоръчате да направя за да се оправят тези болки?

Здравейте! На 18 години съм и тренирам спортове, които изискват бягане. След като загрея започвам тренировката без проблем и някъде след 20 30 минути започва да ме боли долната част на коляното(менискус). Болката не е много силна, няма подуване след известно време и мога да се движа ставата без проблем, но както казах по време не тренировката ме боли. Случвало се е да спирам при по-голяма болка, но много рядко. Какво можете да препоръчате да направя за да се оправят тези болки.

Здравейте Г-жо Стайкова. Много хора идват с подобна история и оплаквания при мен. Във вашия случай трябва да направим преглед за да се установи увредата на коляното и да се тества стабилността му. С правилната ЛФК и суплементарна терапия, мисля че може да избегнем оперативното лечение във вашия случай. Ако желаете свържете се с мен за да поговорим и да се разберем за преглед

Здравейте!Преди 4 г. под Черни връх ми блокира коляното,седнах за малко и после без проблем се върнах в София.Следващата зима беше много студена и през нощта започнах да се будя от болка при разпъване на коляното от свито положение в изправено.Така се озовах при ортопед и разбрах,че съм си скъсала минискуса.Но болките минаха,ходих на санаториум миналата година и до преди месец всичко беше наред,но май го претоварих с ходене в неделните дни на разходки на Витоша и с разчистване на двора на една къща.От тогава не мога да спя от болки нощно време,имах оток,през деня куцах.Мажех коляното,правех компреси със зеле и мед,алуминиево фолио,с извара,,пиех диклорапид.Имаше дни на подобрение.Ходих за 10 дни във Вършец,правих вани,магнит,ултразвук и гимнастика.Там още на втория ден престанах да куца,правех разходки,но нощните болки останаха.Вчера се върнах в София и пак започнах да накуцвам.Работата ми е цял ден седнала,на компютър.Имам ЯМР от м.09.2015 -В задния рог на медиалния минискус се проследява ясна хиперсигнална ивица с хоризонтален ход-дегенеративна увреда на същия.Няма наличие на течност в ставата.Добре проследими кръстни връзки,пателарен пигмент и колстерални връзки.Запазен сигнален интензитет от проследими те костно мозъчни пространства.От 10.05. имам рентгенова снимка на коляното-Запазена стаена международен.Леко изгладени ставни повърхности.Рентг.данни за начална гонартроза.Аз съм на 59 г.Прочетох с интерес вашата статия и за първи път някой лекар казва,че може да не се прави артроскопия.Моля за Вашето мнение в моя случай.Ще ви бъда благодарна.

Здравейте Г-жо Борисова. Повече информация за състоянието Ви мога да дам след преглед. Ако желаете заповядайте в Пловдив. Качествена наколенка предлагат редица фирми за ортезни средства, но не желая да правя реклама тук. Ако имате още въпроси пишете ми на лични. Желая Ви здраве!

елена борисова
20 апр 2017 16:40

az v momenta chakam za mAGNITEN REZONANS, PADNAH PRI VLIZANE V BASEIN PREDI 2 I POL MESECA. KRAKA MI NAPARVO SE RAZLULIA OT KOLIANOTO NADOLU. POSLE IMAH ZESTOKI BOLKI. NOSIH ORTEZA NO NE POMOGNA MNOGO. SEGA SAM OSHTE S BOLKI PRI HODENE, I KUCAM. OPREDELENO NE ISKAM OPERACIA. V STATIATA NE ZA ZASEGNATI DOSTA SLUCHAI NA USLOZNENIA SLED NEIA. SEGA NABLIAGAM NA MASAJITE I LEDA. STATIATA E NAISTINA DOBRA. NE ZNAM KADE DA SI NAMERIA PO MALKA/TUNKA I KACHETVENA NAKOLENKA. MN STE SE RADVAM AKO POLUCHA POVECHE SAVETI ZASHTOTO POCHVAM DA SE OTCHAIVAM A SE GRIZA ZA EDINSVENOTO MI BOLNO DETE. (LEKARIA KOITO UZ ME LEKUVA NE MI KAZVA NISTO ZA FIZIOTERAPIA a obiknoveno e sardit I se kara...mn zalko naistina. )

4udesns i polezna statiya !

Благодаря!