Публикация

Над 1500 души са потърсили помощ в „Пирогов“ по празниците

Над 1500 души са потърсили помощ в „Пирогов“ по празниците

В спешната болница деца дариха на деца 


Над 1500 души са потърсили помощ в „Пирогов“ по празницитеНад 1500 души са потърсили помощ в Спешното отделение на „Пирогов” през почивните дни около Великден. На 178 от тях се е наложило да останат за лечение в университетската болница, съобщи директорът проф. Асен Балтов. 

Четирима пострадали при пътни инциденти са настанени в Централната и в Неврохирургичната реанимация. Те са с опасност за живота и екипите полагат усилия, за да спасят живота им, уточняват от здравното заведение.

Заради падане от високо 14-годишно момиче е в Детската реанимация. През спешното на специализирания детски комплекс са преминали 350 малки пациенти, съобщи координаторът на звеното доц. Христо Шивачев. 

20 души са потърсили помощ в спешния токсикологичен кабинет, като сред тях няма деца.

Остава трайна тенденцията да има неосигурени пациенти - за миналата година те са 8700, без обаче да са приети за лечение в болницата”, информира директорът на „Пирогов“.

Проф. Балтов изрази надежда, че ремонтът, който се извършва в детските клиники, ще приключи в срок до 15 септември и те ще заработят в нормален ритъм. 

Като жест на благодарност към екипа на Отделението по детска гръдна хирургия, лечебното заведение се сдоби с набор от съвременни хирургични инструменти на стойност 15 000 лв. Те са произведени от концерна Brown и са предназначени за специфични операции при новородени и кърмачета. 

Според доц. Христо Шивачев, който е началник на клиниката по детска хирургия в „Пирогов“, новата придобивка ще бъде от полза за лечението на повече от 500 деца с вродени гръдни и коремни аномалии годишно. 

Той изказа благодарност към дарителите - учениците от училище „Св. св. Кирил и Методий” в Троян. Сумата за закупуване на прецизните хирургични инструменти е събрана от продажба на близо 6 хиляди мартеници, изработени от децата. Производството им е отнело около 3 месеца. Към събраната от продажбите сума, благодарен баща от София е добавил собствени средства. Фирмата за медицински изделия е направила сериозна отстъпка от цената.  

Няма да спрем да се борим да подобряваме състоянието на болницата”, посочи директорът проф. Балтов и разкри, че обмисля да се създаде болнично настоятелство, което да се занимава с даренията. За пример може да се вземат големи лечебни заведения в Америка и Европа, където е практика да има подобни настоятелства, които дават възможност болниците да се осъвременяват, без да разчитат само на държавата. 

По инициатива на пироговската секция на КТ „Подкрепа“ децата, които посрещнаха великденските празници в лечебното заведение, получиха пожелания за бързо оздравяване от малки момичета, облечени в народни носии. По думите на секретаря на синдикалната секция на „Подкрепа“ Таня Николич, медицинска сестра в „Пирогов“ - всяка година около 70 деца от детските клиники на най-голямата спешна болница в страната получават традиционните яйца и козунаци. 

Коментари