Публикация

Най-важното за слънчевите алергии

Най-важното за слънчевите алергии

Различни алергични реакции, провокирани от слънчевата светлина могат да се проявяват по кожата в много широк спектър – от слънчева уртикария до фотодерматит.


     Слънчевата светлина може да провокира различни алергични реакции, като слънчева уртикария и фотодерматит, а лечението е трудно и изисква време. Слънчевата алергия лесно се познава по разпределението на обрива. Провокираните от слънце кожни обриви обхващат различни области от кожата, изложени на слънце: лицето /най-често челото, бузите, брадата, ушните миди/. Засягат се деколтето, страничните повърхности на шията и тила, както и гърба на ръцете, без да се засяга кожата, която е покрита от дрехи, също така и горните клепачи, областите под брадичката и зад ушите. Рядко, но са възможни и изключения. Често УВ-А лъчите преминават през тънките летни дрехи или се случва да се засегне и само едната страна на лицето – например при пътуване с кола. Възможна е появата на обриви, свързани с предварително нанесен върху кожата козметичен крем, парфюм или лекарствен продукт, и след това допълнително да се провокират от слънчевите лъчи. В тези случаи обривът е разположен само в областта на нанесения продукт  върху кожата.  

               Фотоалергичните реакции се разделят на две основни групи, като в първата попадат кожни обриви причинени от директното излагане на слънчевата светлина. Тези обриви не се появяват, ако липсват слънчеви лъчи. Във втората група, промените по кожата са налице независимо от ултравиолетовите лъчи, но обривът се влошава значително, когато пациентът се изложи на слънце. 

               Слънчевата уртикария и фотоалергичният контактен дерматит са най-честите фотоалергии. Соларната /слънчева/ уртикария засяга хора във възрастта между 8-75г. В някои случаи слънчевата уртикария е свързана с конкретен фотоалерген, а в други се провокира при прием на лекарства, които водят до повишена фоточувствителност. Поставянето на диагнозата не винаги е лесна задача, обривът е силно сърбящ и обикновено се появява след кратко излагане на слънце и бързо изчезва в случаите, когато пациентът се прибере вкъщи и влезе в затворено пространство. При по-дълго стоене на слънце е възможно да се появят световъртеж и главоболие.

               Слънчевата уртикария е реакция срещу специфични или неспецифични фотоалергени и се дели на два типа. В последно време се описва и трети тип слънчева алергия, която се появява след процедури като премахване на нежеланото окосмяване с лазер или IPL, като в тези случаи сърбящият обрив се появява обикновено между 6-72 часа след първата процедура. Обривът е разположен около фоликуларните отвърстия на космите и обикновено е бързопреходен, като преминава до 7 дни. Причината за появата на този вид обриви се търси в появата на свръчувствителност към определена дължина на вълната, която се излъчва от лазерната апаратура, или също така може да се дължи на неврогенни стимули или начиличето на новопоявили се алергени, образувани вследствие на настъпилото разрушаване на космените фоликули от лазерните лъчи.

               Фотоалергичният дерматит се появява в случаите, когато върху кожата се нанесе крем или лосион, и след това се излезе на слънце. Причина се дължи на наличието на определени фотосенсибилизращи съставки в някои козметични продукти, които под въздействието на УВ-А лъчите се превръщат във фотоалергени. Това най-често се случва, ако се прилагат ароматизирани козметични продукти или на лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства, като обривът клинично наподобява екзема. Този вид фотоконтактен дерматит може да протича остро или хронично, а обикновено на местата на преминалия обрив остават хипо-или хиперпигментации. Този вид обрив се диагностицира с фотоалергичен тест  - фотопач.

               Интересна и особена форма на слънчева алергия е полиморфната светлинна ерупция. Обривът при различните пациенти стои много различно и оттам е дошло и наименованието „полиморфен”. Наблюдават се червени малки петна, мехурчета, дребни пъпчици или големи плътни плаки, като оплакванията обикновено са придружени от силен сърбеж в засегнатите участъци. Жените се засягат 2-3 пъти по често от мъжете, като заболяването започва през първите 35г. от живота. Най-често кожните обриви се появяват в началото на отпуската при първите по-интензивни излагания на слънце и преминават когато пациентът се завърне вкъщи. Характерна е появата на обриви по кожата в областите, които обикновено са закрити през зимния сезон, като гърдите, ръцете, краката. Приема се, че заболяването може да се дължи на генетични фактори, проява на свръхчувствителност към различни фотоантигени или проява на автоимунна реакция към фотопроменен алерген.

               Специфичен вид слънчева алергия, която се дължи на дългогодишно „злоупотребяване” с излагането на слънце, е т.нар. хроничен актиничен дерматит /фотосензитивен дерматит/. Характеризира се с екземни промени по участъци от кожата, изложени най-много на слънце, като лицето, ръцете, деколтето; засягат се по-често мъже, най-вече след 60г. При тези пациенти често има алергия към различни растения или парфюми, като се смята че може да се дължи на променена реактивност към УВ-А и Б лъчите.

     Причина за появата на фотоалергия могат да  бъдат и различните лекарства, прилагани систенно или локално и последващо излагане на УВ-А лъчи и, или лъчи от видимата светлина. Реакциите са два вида – фотоалергични и фототоксични. Фототоксичните реакции настъпват бързо - появяват се за минути до часове и бързо преминават като наподобяват изгаряне на кожата и рядко се появяват мехури върху зачервените участъци. Фотоалергичните реакции се срещат много по-рядко, развиват се по-бавно, в рамките на 24 до 72 часа и бавно преминават. Оплакванията наподобяват екзема и са съпроводени от силен сърбеж, като могат да се разпространяват и на области извън изложените на слънце участъци на кожата.

               Лечението на кожните алергии е трудно, като включва най-вече стриктно избягване на слънцето, прилагането на фотозащитни кремове с висок фактор, носенето на защитно облекло – шапки, шалове, подходящи дрехи. Слънцезащитните кремове е препоръчително да бъдат с висок фактор и да се нанасят 15 до 30 минути преди излагане на слънце, като през два часа процедурата да се повтаря. За повлияване на сърбежа и успокояване на възпалителните реакции се използват локални кортикостероиди, а при тежки неповлияващи се от лечението случаи, се прилагат антихистамини и системни кортикостероиди. При липса на терапевтичен ефект, се прилагат и други лекарства като метотрексат, циклоспорин А, азатиоприн и др.

За консултация с д-р Герговска:  +359887989082

Повече информация може да намерите на:

https://www.drgergovska.com/

 

Коментари