Публикация

Замърсеният въздух утежнява сенната хрема

Замърсеният въздух утежнява сенната хрема

Какво предприемат специалистите, за да противодействат на най-актуалните за момента алергични оплаквания? На въпросите ни отговаря д-р Станка Христова, алерголог в УМБАЛ „Александровска”.

 

Оплакванията през този сезон са най-вече от сенна хрема - запушване на носа, обилна водниста секреция от носа, сърбеж и зачервяване на очите, често кихане. Понякога има стичане на секрет назад към носоглътката, което води и до кашлица. Всички тези оплаквания са доста дразнещи и мъчителни, като при различните пациенти се проявяват с различна тежест. Замърсеният въздух също има голямо значение. Странно е може би на пръв поглед, че

 

в градовете сенната хрема протича по-тежко

 

– то е във връзка с различните замърсявания. Частиците от изгарянето на дизеловото гориво, вредни газове, остри миризми, тютюнев дим и др. утежняват заболяването. В селата и сред природата полените са много повече, но въздухът е по-чист. Има и елемент на генетична предразположеност. И разбира се, най-вече зависи от степента на алергизация.

 

Когато човек за първи път се яви при нас на преглед, ние задължително правим тестуване.

 

Когато ние правим кожни проби, се вижда към колко растения е алергичен даденият човек, защото той не става алергичен към едно-единствено растение. Има чувствителност към тревни полени, към дървесни полени, може да бъде и към двете и това също е част от факторите, определящи тежестта на заболяването. От резултата при тестуването зависи дали ще започнем имунотерапия. Когато я провеждаме, обикновено правим проби всяка година или през година. Защото рядко са тези хора, при които е установена сенсибилизация към полени и не се започва имунотерапия. Трябва да има някаква конкретна обективна причина, за да не се започне. И тези пациенти периодично идват, за да им се направи тест.

 

Няма пряка връзка между продължителността на това страдание и тежестта на оплакванията

 

При някои пациенти само две-три години след първите прояви болестта може да е с доста тежки симптоми. А има други хора, които може да боледуват повече от десет години и при които тя да протича относително леко. Характерно е, че поленови алергени по-скоро могат да се добавят, но тези, към които човек веднъж е станал алергичен, си остават. От друга страна, може да се увеличи броят на видовете растения, които предизвикват алергична реакция. Това е алергия към цветния прашец на дървета и треви, които се опрашват благодарение на вятъра. Като цяло в този сезон използваме

 

антихистаминовите препарати за лечение на сенната хрема

 

и един от много добрите препарати е „Ролетра” - прилагаме го постоянно.

 

Сенна хрема - терапия с Ролетра

 

Естествено, има и много други, както и назални кортикостероиди. Що се отнася до стайните, както и градинските цветя (изключваме плевелите, тревите), те са насекомоопрашващи. И не са така опасни, защото техният цветен прашец не лети във въздуха, по-лепкав и по-тежък е. Трябва насекомото да кацне в цвета, полените да полепнат по коремчето му и да отиде на друго цвете. Трябва човек да се доближи доста до цветята, за да се прояви реакция.

 

Антихистамините са задължителен компонент от лечението на уртикарията.

 

Тя е доста комплексно заболяване, причините за него са много. Има остра, има и хронична уртикария. Тя може да се яви много бързо, драматично и да бъде с големи обриви, дори плаки. В някои случаи обаче има период на единични, малки уртики, които пациентите забелязват, но не им обръщат достатъчно внимание. Смятат, че са ухапани примерно от комар, но в един момент се появяват по-тежки обриви.

 

Според тежестта се решава дали трябва да се лекуват само с антихистамини, да се добавят кортикостероиди или инжекционно. И тук „Ролетра” също се използва. Има случаи, в които уртикарията е тежка, развива се и оток на устните и на езика, съществува риск от задушаване. Може да се стигне до понижаване на кръвното налягане, прилошаване, дори до алергичен шок. За щастие, такива случаи са рядкост.

Коментари