Публикация

От печата: Паниката заради водата с уран обхваща нови градове

От печата: Паниката заради водата с уран обхваща нови градове

И в Първомай бе открит замърсен водоизточник


Паника заради водата с уран обхвана и Първомай, и БургасПаниката покрай обявените повишени нива на уран в част от водата в Хасково постепенно започва да обхваща и останалата част от страната. В Първомай също беше регистрирано превишение на нормата на естествен уран във водата, в Бургас в агенцията по храните получиха сигнал за радиоактивен козунак, а подписката да не се плаща водата и за здравен мониторинг в Хасково набира сила, пише в новия си брой в. Сега“.

На този фон се оказва, че данните за по-високите нива на тежкия метал във водата в града са получени още отпреди една година, но отговорните институции не са предприели нищо, за да не ескалира напрежението, отбелязва още изданието.

При рутинна проверка на ВиК е открит уран в два водоизточника в община Първомай. От Регионалната здравна инспекция в Пловдив успокояват, че няма опасност за населението, тъй като това са еднократно установени концентрации от 0.044 милиграма на литър при норма 0.03 милиграма на литър.

730 литра вода трябва да изпие човек за една година, за да се постигне 1/10 от тази граница. Това е нищожно нещо“, обяснява д-р Цвета Иванова, началник отдел „Радиационен контрол“ в РЗИ-Пловдив, цитирана от всекидневника.

Водоизточниците са три, два захранват с вода Първомай и кварталите му, а третият - село Караджалово. Водата от тях е спряна, жителите са предупредени да не я ползват за питейни нужди. Резултатът е от 12 април, а пробата - от февруари.

Изданието припомня, че водата в цяло Хасково е забранена за пиене и готвене от миналата седмица. Градът е на водоноски, а общината осигури минерална вода за училища и здравни заведения. Вчера там започна цялостна диагностика на водата, проби бяха взети от всички 22 помпени станции в града, като те ще се тестват не само за уран и алфа активност, но и за цялостното качество на питейната вода. Според предварителните резултати в част от новите проби отново се отчита несъответствие по химичен показател уран.

Само за няколко часа вчера в Хасково са събрани 500 подписа в подписка за водата в града. В нея се апелира хората да спрат поне за месец да плащат за вода и се настоява ВиК да не си търси парите. Второто искане е здравният министър да осигури мобилни лаборатории, в които да се тестват хасковлии за евентуални последствия от приема на вода с уран. 

Гражданин от Бургас пък е подал сигнал през почивните дни в областната дирекция по безопасност на храните, че в магазините има радиоактивни козунаци. Те се произвеждат от хасковска фирма и човекът смята, че във водата за козунаците има уран. От агенцията по храните го успокоили, че документите на фирмата производител са изрядни.

От публикацията става ясно ще, че още на 27 април 2016 г. басейновата дирекция „Източнобеломорски регион“ към Министерството на околната среда и водите е установила „отклонения във водата по посочените радиоактивни показатели в подстанция „Хасково-1“. Екоекспертите са представили информация на областната администрация, общината, РЗИ, ВиК, РИОСВ и други компетентни институции в града.

Повече по темата четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари