Публикация

Стевията държи под контрол кръвната захар

Стевията държи под контрол кръвната захар

Естественият подсладител помага, като активира протеина TRPM5, който се свързва с възприемането на вкуса


Все по-голям брой хора предпочитат по-здравословните алтернативи на захарта. Стевията вече е доста популярна в това отношение, особено сред хора, които страдат от диабет.

Досегашни изследвания показаха, че естественият подсладител, който не съдържа калории, може да помогне в контролирането на кръвната захар, въпреки че не беше ясно по какъв механизъм се постига това, пише Medical News Today.  Сега британски и белгийски изследователи установиха, че стевията помага, като активира протеина TRPM5, който се свързва с възприемането на вкусовете. Този протеин също така играе роля и при освобождаването на хормона инсулин след хранене.

Изводите от изследването могат да открият възможност за намирането на ново лечение на диабет тип 2, коментира един от авторите на изследването Конрад Филиперт от Департамента за клетъчна и молекулярна медицина в Университета на Лювен, Белгия. Екипът наскоро съобщи за резултатите от работата си в публикация в сп. Nature Communications.

Естественият подсладител помага, като активира протеина TRPM5, който се свързва с възприемането на вкусовете.

Стевията е подсладител, който се извлича от листата на растението Stevia rebaudiana в Южна Америка. Тя е между 200 и 400 пъти по-сладка от захарта, която използваме на масата. Често се използва като заместител на захарта в диетична сода, бонбони, кисели млека, десерти и други храни и напитки.

Активира протеина, който отговаря за вкуса

Естественият подсладител като цяло се смята за безопасен за хора с диабет, когато се консумира в умерени количества. Предишни изследвания вече показаха, че стевията може да контролира нивата на кръвната захар. Новото изследване си е поставило за цел да хвърли светлина върху механизма, по който става това.  При експерименти, включващи клетъчни култури, изследователите установили, че стевията активира протеина TRPM5, който е важен за възприемането на вкусовете сладко, горчиво и умами.

Възприятието на вкуса се усилва от компонента стевиол в стевията, който стимулира TRPM5. Това обяснява изключително сладкия вкус на стевията, както и горчивия послевкус“, обяснява изследователят Филиперт.

Нещо повече, TRPM5 провокира бетаклетките на панкреаса да изпускат инсулин след консумацията на храна. Това помага за регулирането на нивата на кръвната захар и предотвратява развитието на диабет тип 2.

Диабет тип 2 е състояние, при което панкреасът не произвежда достатъчно количество инсулин или пък организмът не е в състояние ефективно да използва този хормон. Нездравословната диета е много честа причина за развитието на диабет тип 2.

Стевията държи под контрол кръвната захар

Не предотвратява диабет при мишки, на които липсва TRPM5

За да потвърдят ролята на стевията при стимулацията на TRPM5, изследователите предприели експерименти с мишки. Гризачите били подложени на хранителен режим с високо съдържание на мазнини за дълъг период от време, за да се предизвика развитието на диабет тип 2. Когато обаче храната с високо съдържание на мазнини била съпроводена с дневна доза стевиозид – активната съставка на стевията, учените установили, че гризачите не развиват диабет тип 2. Не такъв обаче бил случаят с мишките, при които липсвал протеинът TRPM5.

„Това показва, че защитата срещу прекалено високите нива на кръвната захар и диабета се дължи на стимулацията на TRPM5 посредством  съставките на стевията“, обяснява съавторът на изследването проф. Руди Венекенс.

Изследователите смятат, че техните изводи могат да доведат до нови стратегии за лечение или дори превенция на диабет тип 2. Подчертават обаче, че са нужни допълнителни изследвания, преди това да стане реалност.

„Това е фундаментално изследване, но ни предстои да изминем дълъг път, преди да можем да мислим за нови терапии за диабет“, коментира изследователят Филиперт. Той припомня, че дозите стевиозид, които са давани на мишките в изследването, са много по-високи от количеството на съставката, което се съдържа в различни напитки и храни за консумация на пазара в момента.

Допълнителните изследвания ще трябва да покажат дали изводите от изследването са валидни и за хората. А всичко това означава, че новите терапии за диабет няма да са факт в близко бъдеще, подчертава екипът.  

Коментари