Публикация

Безплатни прегледи за имунни дефицити в УМБАЛ „Александровска“

Безплатни прегледи за имунни дефицити в УМБАЛ „Александровска“

Специалисти ще приемат от 24 до 28 април след предварително записване 


В периода 22-29 април УМБАЛ „Александровска” отново ще отбележи Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД) в партньорство с Международната фондация „Джефри Модел” и Българската асоциация на хора с първични имунни дефицити. 

По този повод в периода 24-28 април новооткритият Експертен център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска“ организира кампания с безплатни прегледи на хора, имащи някои от 10-те признака на първичен имунен дефицит:

• Четири или повече отита в рамките на 1 година;
• Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година;
• Приложение на антибиотици за два или повече месеци с незадоволителен ефект;
• Две или повече пневмонии в рамките на 1 година/ 1 пневмония за година при възрастни;
• Забавено физическо развитие при новородени и малки деца;
• Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи;
• Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция;
• Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията;
• Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта);
• Хронична диария с редукция на тегло;
• Повтарящи се вирусни инфекции;
• Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството.

Прегледите за лица над 18 години ще се извършват в консултативния кабинет на Клиниката по клинична имунология, ситуиран в сградата на Лабораторно-диагностичния блок на УМБАЛ „Александровска“, 2-ри етаж, от 11:00 до 14:00 часа. Предварително записване и информация на тел. 0877 570898 между 9:00 и 16:00 часа.

Прегледите за лица под 18 години ще се извършват в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска“, от 11:00 до 13:00 часа. Предварително записване и информация след 20-ти април на тел. 02/ 9230 357 между 8:00 и 15:00 часа.

Тъй като първичните имунни дефицити могат да се презентират като „чести“ инфекции, липсата на осведоменост означава, че между 70 и 90% от болните с ПИД остават недиагностицирани, като техните лекари лекуват инфекциите, свързани с ПИД. Като реакция към спешната нужда за повишаване на информираността за тези заболявания, на 26 април от 12:30 до 14:00 часа специалистите по клинична имунология на „Александровска“ организират семинар за ОПЛ под мотото „ТЕСТВАЙ, ДИАГНОСТИЦИРАЙ, ЛЕКУВАЙ“ в аудиторията на 28-ми ДКЦ. На семинара ще бъдат обсъдени особеностите при диагностиката и лечението на състояния, свързани с нарушен имунен отговор с примери от медицинската практика.

Експертният център в УМБАЛ „Александровска“ заедно с Международната фондация „Джефри Модел“ и с подкрепата на световната мрежа от организации за първични имунни дефицити се стреми да осигури лесен достъп до информация и терапия – антибактериални и антимикотични антибиотици, заместителна терапия с имуноглобулини и С1-естеразни инхибитори и други. 

От започването на дейността му досега са диагностицирани 18 нови пациенти с първични имунни дефицити. Създаден е и Национален регистър на пациентите с редки заболявания – първични имунни дефицити, в който досега са регистрирани 187 пациенти.

Глобалната кампания за повишаване на информираността по въпросите на първичните имунни дефицити се провежда от 2011 г. под мотото: „Тествай – Диагностицирай – Лекувай“. Тази година Световният ден на имунологията 29 април е посветен на „Имунните дефицити като причина за възникване на алергични състояния при възрастни и деца.“

Повече за Световната седмица на ПИД вижте на: www.worldpiweek.org

Коментари