Публикация

Работохолизмът издава проблеми в личния животСпоред заключенията на испански екип от университета в Кастелен де ла Плана работохолизмът е опасно психическо разстройство. То на пръв поглед изглежда икономически изгодно, но тъй като последствията за здравето са сериозни, в крайна сметка страда и индивидът, и обществото.

Според предишно изследване пренапрежението в работата е причина за 11% от психическите заболявания в Германия. Експертите дават диагноза работохолик на човек, който обича да работи извънредно и продължително, като с това сякаш компенсира чувство на вина заради мнимо безделие.

Много психолози и психиатри предлагат работохолизмът да се разглежда паралелно с останалите поведенчески фактори, влияещи върху психическото и физическото здраве на хората.

Според статистика на Международната организация на труда 8% от работещите прекарват около 12 часа в денононощието, потънали  в служебни ангажименти, като така търсят спасение от някакъв личен проблем.

 Работохолизмът обаче гарантира прекомерна умора и изтощение, нарушения в съня и необходимост от прибягване до психотропни вещества.

Специалистите предупреждават – повече от 50 часа седмично работа вече означава опасност от изброените последици в краткосрочен период. Те подчертават в същото време – работохолизмът е своеобразно следствие от други проблеми - трудности в семейството, в социален или финансов план. 

Ако човек е много по-обсебен от работата, отколкото от личния си живот, то това е признак на небезобидното за здравето състояние работохолизъм.

Коментари