Публикация

Видове херпеси, превенция и лечение – разговор с дерматолога на МБАЛ Доверие д-р Цеца Влаева

Видове херпеси, превенция и лечение – разговор с дерматолога на МБАЛ Доверие д-р Цеца Влаева

Херпесите са доста неприятни и досадни, а понякога могат да бъдат и опасни. За съжаление те се срещат все по-често в наши дни, като съществуват повече от 100 различни вида херпес-вирусни инфекции


Д-р Цеца Влаева, дерматолог  на МБАЛ Доверие, разказва подробно за това как се заразяваме  с тях и кои са най-често срещаните херпесни инфекции.

Херпесните вируси се делят на 2 основни типа – 1 и 2. Тип 1 е свързан с прояви основно, но не само в устната кухина, а тип 2 се проявява в областта на половите органи. Д-р Влаева обяснява, че и двата типа херпеси се проявяват при отслабване на имунната система. Веднъж заразил се човек, вирусът на херпеса присъства постоянно в организма му, но може да не се прояви, ако имунитетът е стабилен. Заразяването с  генитален херпес се случва по полов път. Лечението при този тип е по-продължително, а усещането е по-болезнено, отколкото при тип 1.

Дерматологът на МБАЛ Доверие изброява и основните симптоми при появата на херпес – парене, болка, сърбеж и дискомфорт. Тя  подчертава, че ако има проява на херпес, от който и да е от двата типа, трябва да се проведе лечение и да се ограничат половите контакти с оглед да не бъде заразен партньора. Много често херпесите се появяват регулярно на едни и същи места по тялото – тогава пациентите трябва да предприемат мерки още в първия ден на проявлението. Лечението се състои от имунопрофилактика и външно или вътрешно лечение с противохерпесни средства, които да подтиснат развитието на херпеса още от самото начало. При пациенти с много чести проявления, може да се дават дългосрочно противохерпесни препарати в малки дози.

Дерматологът обяснява, че не е задължително посещението при лекар в случаите, в които пациентът и преди е имал проявление на херпес и той не протича с усложнения. В такъв случай могат да се закупят подходящи противохерпесни препарати, с които да бъде третирано съответното място.

Д-р Влаева също така разяснява, че по принцип антибиотиците не присъстват в класическата схема за лечение на херпеси. Такова лечение може да се приложи в случай, че херпесът е допълнително  инфектиран с бактериална инфекция.

Специалистката коментира, че понякога херпесът може да бъде  объркан с вируса на варицела. Това може да стане, когато става въпрос за херпес „зостер“. Този вид херпес се случва след прекарано заболяване или като сигнал за настъпването на по-тежко такова. Проявява се под формата на струпирани мехурчета на зачервена основа, които ангажират обвивката на нерва и се разполагат по входа на нерва. Този тип херпес е изключително болезнен.

Д-р Влаева уточнява, че много рядко може пациент да се самозарази – тоест да пренесе заразата на херпеса от една част на тялото на друга.

Също така се наблюдава известна сезонност при проявлението на херпесните инфекции, като най-често те се проявяват лятото и зимата. През летния сезон те се активират от интензивното излагане на слънце, а през зимния са резултат от различните вирусни инфекции, които са характерни за това време на годината и са причина за понижаване на имунитета.

Д-р Влаева констатира, че все по-често херпесни инфекции се проявяват и при децата, като съвсем малки те са предпазени, но вече се срещат и при деца на около 7-10 годишна възраст.

В края на интервюто докторката споменава и за случаите на родилки с генитален херпес. Тя обяснява, че ако има такова заболяване на майката по време на родовия период, има опасност от зараза на новороденото.  В тези случаи пациентките трябва да бъдат насочвани към консултация с гинеколог за насрочване на евентуално планирано секцио.

Цялото интервю с дерматолога на МБАЛ Доверие, д-р Цеца Влaева и полезните й съвети, може да видите на следния линк: https://youtu.be/0Kco3G-1oRQ

Коментари