Публикация

Какво трябва да знаем, ако сме пили вода с уран?

Какво трябва да знаем, ако сме пили вода с уран?

В малки количества има стимулиращ ефект върху човешкия организъм, твърди токсиколог


Какво трябва да знаем, ако сме пили вода с уран?Ураниевите съединения се натрупват в човешкия организъм и има годишна доза, която човек може да поеме. Ако те са в рамките на нормалните количества, няма да се отразят на здравето. 

Това каза токсикологът проф. Никола Александров пред Нова телевизия и подчерта, че човек непрекъснато поема уран и други тежки метали, но има допустими граници за това. 

 

Конкретно уранът уврежда всички клетки в организма. Натрупва се в по-голямо количество в бъбреците и пикочния мехур. Можем да го поемем по два начина – чрез водата и храната, която консумираме, както и чрез вдишване”, поясни токсикологът.

По думите му в малки количества уранът има стимулиращ ефект върху човешкия организъм.

 „Обикновено отравяния с уранови съединения се получават там, където е имало уранови находища и уранови рудници. България е сравнително богата на уранови съединения”, обясни проф. Александров.

Съветът му към хората в Хасково е да спрат да поемат от водата. В момента, според обявената информация за измерените стойности, тяхното здраве не е застрашено, но ако продължат да пият вода с уран, може да получат увреждания. Добре е да се консумират повече ябълки, защото те имат детоксикиращ ефект, допълни токсикологът.

Целия разговор с проф. Никола Александров - гледайте във видеото. 

Коментари