Публикация

Скритите помощници на алергията


Страдащите от сезонна алергия  обикновено си изработват различни навици и начини за максимално избягване на нейните причинители - например не излизат навън по време на пика на полените, затварят плътно прозорците и т.н.

Има обаче и някои по-незабележими на пръв поглед и дори неизвестни на повечето хора фактори, които влошават симптомите на алергиите:

Стресиращ краен срок за изпълнение на някаква работа

Учени от Охайо откриха, че симптомите на алергичните хора се засилват след решаване на тест, свързан с много напрежение. Стресовите хормони може да стимулират производството на кръвните протеини, които причиняват алергични реакции, посочват учените. Те съветват хората, които са под голямо напрежение, да се наспиват добре, защото недостигът на  сън влошава както алергиите,  така и стреса.

Алкохолът

С изпиването на всяка чаша алкохол се увеличава с 3% рискът от постоянен алергичен ринит, установиха датски учени. Една от причините за това е, че бактериите и маята в алкохола произвеждат хистамини – вещества, водещи до алергични симптоми като запушване на носа и сърбежи на очите. Медиците съветват да се избягва алкохолът по време на алергични пристъпи.

Забавеният прием на лекарства

Медикаментите, които блокират хистамините, действат най-добре, когато се вземат предварително - преди излагането на алергените, подчертават специалистите. Те съветват да се пристъпи към приемане на лекарства няколко седмици преди започването на сезона на алергиите или преди контакта с алергени /например преди излет, ако сте алергични към тревата/.

Прането на дрехите при недостатъчно висока температура

Ако се окаже, че кихате в леглото си, изперете спалното бельо на най-високата температура. Проучване в Южна Корея установи, че при прането на 140 градуса се унищожават 100% от акарите в домашния прах, докато при  пране на 40 градуса умират само 6,5%. Ако пералнята ви няма програма с толкова висок градус, попарете дрехите на ръка.

Стайните цветя

Невинната орхидея може да предизвика сълзене на очите. Повече от 75% от страдащите от сенна хрема са алергични към поне едно стайно растение, откриха белгийски учени. Алергените в сока на растенията се разпръскват във въздуха и предизвикват хрема.

По принцип всички стайни цветя могат да създадат проблеми, но е установено, че най-дразнещи за алергичните хора са фикусът, бръшлянът, палмата, орхидеята и различните папрати.

Пропускане на вечерната доза лекарство

Лекарството трябва непременно да се взима вечер. Така на следващата сутрин то вече ще циркулира в кръвта. Тогава е пикът на алергичните симптоми – кихане, сълзене на очите и хрема.

Закритите плувни басейни

Хлорът, с който се дезифекцират басейните, е силен дразнител за кожата, очите и дихателните органи. Проучване на американски педиатри е установило, че рискът за тийнейджърите, които плуват редовно в хлориран басейн, да развият сенна хрема е от 3 до 7 пъти по-голям, отколкото за техните връстници, които спортуват в нехлорирани басейни.
За да се предпазите от алергични реакции, слагайте очила или маска за плуване. В откритите басейни хлорът се разнася по-бързо.

Пушачите наоколо

Цигарите с техните токсични вещества и дразнещи съставки са вредни за всички, но алергичните хора са особено чувствителни към тях.

Японско проучване установи, че  повече от 80% от юношите, които живеят с родители пушачи, имат сенна хрема.

Дори и да не се заседявате в задимени кафенета и други помещения, полепналите частици по дрехите на приятелите и колегите ви пушачи може да замърсят въздуха в офиса или дома ви.

Вземането на душ само сутрин

Страдащите от сенна хрема трябва да влизат под душа веднага след като се приберат вкъщи, твърдят алерголозите, защото частиците от полени полепват по тялото, косата и облеклото и продължават да действат и в закрити пространства.

Събуйте се, сложете дрехите си за пране и вземете душ, за да не разнасяте вредните частици из цялото жилище.

Коментари