Публикация

Видове гинекологични заболявания - полезна информация и съвети от специалистите на МБАЛ Доверие

Видове гинекологични заболявания - полезна информация и съвети от специалистите на МБАЛ Доверие

Всяка жена се е сблъсквала с проблеми, свързани с неприятните гинекологични заболявания


Причините за възникването на такъв тип болести са много, но ненавременното лечение в повечето случаи довежда до неприятни усложнения и проблеми, чието лечение често отнема дълъг период от време. Именно затова редовните профилактични прегледи са изключително важни и при тях се откриват навреме заболявания, чието прецизно лечение би могло изцяло да предотврати по-нататъшни усложнения.

Това е и причината всяка година МБАЛ Доверие да се стреми да осигурява на своите пациенти безплатни гинекологични прегледи с цел превенция на ракови заболявания и навременна намеса при възникващи заболявания.

Видовете гинекологични заболявания трудно биха могли да се обособят само в няколко категории, но най-често срещаните са полово-предавани инфекции, генитален херпес, аднексит, ендометрит, ендометриоза, както и онкологични гинекологични заболявания.

Според причинителите, сексуално предаваните инфекции могат да се класифицират като заболявания, причинени от вируси, бактерии, гъбички и паразити. Към тази група спадат около 20 болести. Най-изразените представители са сифилис, гонорея, брадавици, трипер, трихомониаза, хепатит В и др.  Навременното лечение е задължително, тъй като ако не се лекуват, повечето болести, предавани по полов път, могат да предизвикат стерилитет.

Гениталният херпес се причинява от специален тип вирус и веднъж възникнала инфекцията са запазва за цял живот. Активира се при определени заболявания, стрес и спад в имунната система, като лечението трябва да започне още с първите симптоми. Освен това трябва да се ограничат половите контакти с цел да не бъде заразен партньора. Този тип заболяване засяга лигавиците на половите органи. Основните симптоми при появата на херпес са парене, болка, сърбеж и дискомфорт. При пациенти с много чести проявления, може да се дават дългосрочно противохерпесни препарати в малки дози.

Друг вид гинекологично заболяване е аднекситът. Това е eднocтpaннo или двycтpaннo възпaлeниe нa яйчницитe и фaлoпиeвитe /мaтoчни/ тpъби, oбpaзyвaщи пpидaтъцитe нa мaткaтa. Причинители са голям брой микроорганизми, много често – гонококи и хламидии. Аднекситът протича в три основни форми – остра, подостра и хронична. При острата форма се наблюдава повишаване на температурата, болки в тазовата област, гадене, газове, болка и стягане в долната част на стомаха. Хроничната протича със слабо изразена болка и смущения в цикъла. Лечението при този тип заболяване зависи от причинителя, като обикновено се назначават антибиотици, физиотерапия, гимнастика и други закаляващи процедури. Освен това при него се препоръчва да се подобри храненето, като се набляга на храни, богати на витамини.

Ендометритът е възпаление на лигавицата на матката. Болестта понякога се развива незабелязано, като изведнъж се появяват тежест и болки ниско в корема и в таза, които са присвиващи и остри. Често тези болки са съпътствани от гадене, повръщане, обилно гнойно течение, а менструацията става нередовна. Причините за този тип възпаление може да са различни хронични заболявания, недостиг на витамини,  намален имунитет, стрес, хормонални смущения. Ендометрит се наблюдава често при жени с травма в областта на матката след аборт или усложнения при раждане. Лечението се състои в прилагане на антибиотици и хормонални препарати, които спомагат за възстановяването на маточната лигавица.

Ендометриозата е заболяване на женската полова система, което обхваща около 25-30% от жените. В повечето случай ендометриозата се диагностицира при жени във възраст 25-30 години. Причините за възникването на това заболяване не са известни, но ендометриозата засяга най-често матката. То се изразява в това, че ендометриозната тъкан (лигавицата на матката) започва да расте извън матката. Има обаче симптоми, чрез които може да се диагностицира заболяването, а именно силни болки при менструация, която е обилна и по-кратка. Освен това при външната генитална ендометриоза, болките са постоянни и са предизвикани от натрупали се сраствания. Диагнозата може да се потвърди само чрез лапароскопия. Без лечение, заболяването води до стерилитет поради сериозно засегнатата яйчникова функция.

Онкологичните гинекологични заболявания са едни от най-често разпространените и опасни заболявания за жените. Те се делят на няколко вида рак на яйчниците, рак на ендометриума, рак на шийката на матката и др. В световен мащаб статистиката сочи, че след рака на гърдата, ракът на шийката на матката и ракът на ендометриума са най-често срещаните гинекологично ракови заболявания и са една от водещите причини за смърт при жените. За гинекологичните заболявания е характерно, че протичат в началото без оплаквания и се откриват при профилактични прегледи.

В отделението по гинекология на болница “Доверие“ се лекуват редица заболявания на гениталната система на жените. Част от тях са:

- Рак на шийката на матката

- Рак на яйчниците

- Рак на ендометриума

- Миома на матката

- Киста на яйчника

- Раничка на маточната шийка

- Пролапс на матката

- Инконтиненция на урината

- Кървене в менопауза

- Неправилни маточни кръвотечения

- Кондиломи

- Папиломен вирус

- HPV

- Тазово-възпалителна болест (възпаление на гениталиите)

 

Извършват се:

- Всички видове операции върху маточната шийка

- Отстраняване на миомни възли със запазване на маточното тяло

- Отстраняване на яйчникови кисти със запазване на яйчника

- Отстраняване на сраствания по тръбите и яйчниците

- Оперативно лечение на „смъкване” на влагалището и незадържане на урина

- Всички видове оперативно лечение на миоми, кисти, ендометриоза, злокачествени заболявания на гениталните органи при жените

При необходимост от преглед, може да се обърнете към нашите висококвалифицирани специалисти: д-р Янчо Делчев, д-р Георги Трифонов, д-р Боряна Балтаджиева, д-р Емил Иванов. Можете да запишете час на телефон 0700 20 343 или на 02/40 36 100, в сайта на МБАЛ Доверие www.mbal.doverie.bg или на място - гр. София, ж.к. „Овча купел“ 2, ул. „Фридрих Грюнангер“ №2.

Коментари