Публикация

Как да се предпазим от вирусите през зимните месеци – съвети от специалиста по вътрешни болести и общопрактикуващ лекар на МБАЛ Доверие д-р Димитър Заеков

Как да се предпазим от вирусите през зимните месеци – съвети от специалиста по вътрешни болести и общопрактикуващ лекар на МБАЛ Доверие д-р Димитър Заеков

В ефира на една от водещите телевизии, специалистът по вътрешни болести и общопрактикуващ лекар на МБАЛ Доверие, д-р Димитър Заеков даде ценни съвети за това как да се предпазим от вирусите през предстоящите зимни месеци


Той констатира, че през зимата превалират инфекциите на горните дихателни пътища, които най-често се предизвикват от вируси. Според предвижданията на световната здравна организация, щамовете, които ще циркулират в нашата популация са познати и съответно д-р Заеков очаква сравнително лек вървеж на заболяванията за сезона. Не може да се направи рязко разграничение между клиниката на грипния и подобни вируси. Вирусната инфекция тече по общ за всички начин, но грипните вируси се отличават с по-голяма тежест на протичане и по-продължителен период на боледуване.

Най-добрата профилактика е изолацията, но за съжаление тя е невъзможна, предвид начина ни на живот. Според д-р Димитър Заеков е добре, ако работим с  множество хора да сме ваксинирани и в рамките на епидемията да имаме профилактично третиране с противовирусни средства.

Относно мнението му за противогрипните ваксини, той заяви, че „всеки лекарствен продукт има положителни и отрицателни ефекти, но несъмнено при противогрипните ваксини положителните ефекти превалират“, тъй като организмът предварително се запознава с белтъчните обвивки на вирусите, които предполагаме, че ще ни зарaзят. При което заразяването или не настъпва или ако настъпи тече по-леко. Той напомни, че това са последните дни, в които можем да се ваксинираме, за да има ефект от ваксинацията преди грипната епидемия.

Д-р Заеков отбеляза, че противогрипните ваксини са препоръчителни особено за тези, които работят с голям контингент от  хора,  за хроничноболни, за хора в напреднала възраст и за някои детски контингенти.

Относно заразяването, той напомни, че то става по въздушно-капков път и маските, които се носят намаляват степента на заразяване, но не предпазват 100 процента, тъй като малките капчици, образувани при говорене, кихане и кашляне трудно могат да бъдат уловени.

Докторът обясни, че вирусите се размножават в епитела на въздухоносните пътища и нарушават нормалната им защита, което пък води, както до нарушаване процеса на дишане, така и до вторични инфекции. Той отбеляза, че е важно да се наблюдава протичането на вируса и в случай  на проява на белези на бактериална инфекция трябва веднага да бъде третирана със съответните лекарствени средства, особено при хора с хронични заболявания на дихателните пътища и белия дроб.

В случаите, в които вече сме се разболели, докторът препоръчва да се използват едновременно противовирусни и симптоматични средства, като също уточни, че е препоръчително  и да се посети доктор.

В края на интервюто, доктор Заеков обобщи, че важните неща за превенцията  от зимните вируси са закаляването на организма, пълноценното хранене и приемането на имуностимуланти, а когато започне самата епидемия да започнат профилактично да се прилагат противогрипни средства.

 

Коментари