Публикация

Проверява се качеството на питейната вода в цялата страна

Проверява се качеството на питейната вода в цялата страна

Това става по разпореждане на Върховната административна прокуратура


Проверява се качеството на питейната вода в цялата странаВърховната административна прокуратура (ВАП) разпореди на главния държавен здравен инспектор да провери дали се спазват нормативните изисквания за безопасност на водата, която се използва в домакинствата. Прокуратурата се е самосезирала по информацията в медиите.

Водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност. Водата заема място при стоките и услугите, без които е немислимо съществуването на отделния индивид. Това естество на водата налага особено внимателно и грижливо да се съблюдават правилата, осигуряващи изискуемите свойства на водата. Нарушението на тези правила могат да засегнат правата и на отделните граждани, и на цялото общество, се посочва в съобщението на ВАП.

В срок до 22 май прокуратурата очаква да получи информация за предприетите мерки при осъществяване на държавния здравен контрол за качеството на питейната вода.

Вчера стана ясно, че Районната прокуратура в Хасково е образувала наказателно производство заради укрита информация за наличието на високо съдържание на уран в питейната вода в Хасково. Ще бъдат разследвани длъжностни лица, които са знаели за това още през 2016 г., но не са запознали обществото.

Коментари