Публикация

Проф. д-р Тома Пожарлиев – eдин от най-добрите хирурзи в България, част от екипа на МБАЛ Доверие

Проф. д-р Тома Пожарлиев – eдин от най-добрите хирурзи в България, част от екипа на МБАЛ Доверие

Един от най-добрите хирурзи в България, проф. д-р Тома Пожарлиев извършва първата лапароскопска холецистектомия в страната на 11.03.1993 г


Има огромен опит в диагностиката и оперативното лечение при злокачествени заболявания на стомах, дебело черво, над 10 000 ендоскопски операции при жлъчно-каменна болест, хиатални, диафрагмални и хернии на предна коремна стена, заболявания на матка и яйчници и спешни състояния. Членува в пленума на Българското хирургично дружество, Европейското дружество на хирурзите, Българската асоциация на хирурзи и гастроентеролози. Председател е на секцията по миниинвазивна хирургия на Българското хирургично дружество и е почетен член на лапароскопските дружества на Сърбия и Македония. Има над 180 публикации в сферата на спешната, коремната и лапароскопската хирургия.

Един от най-добрите хирурзи в България, спасил хиляди човешки живота - проф. Пожарлиев извършва първата лапароскопска холецистектомия в страната през 1993 година. Не случайно е наричан пионерът на лапароскопския метод в България и на Балканския полуостров. Сега той е част от екипа на МБАЛ Доверие и всеки ден се изправя пред нелеката задача да направи серия от тежки операции, да прегледа чакащите го пациенти, да обърне внимание на своите студенти в Медицинска академия, да намери малко свободно време за себе си и не на последно място за своето семейство. 

В интервю пред един от водещите сайтове за новини у нас, проф. Пожарлиев говори за достъпа на българските пациенти до висококвалифицираната хирургия в България. Специалистът на МБАЛ Доверие споделя, че всеки има възможност да се обърне към опитен и доказал се доктор, стига да знае със сигурност от какво лечение се нуждае.  Много често българинът не обръща толкова голямо внимание на здравето си и  когато го направи, за съжаление,понякога е доста късно.  

Проф. Тома Пожарлиев има над 10 хиляди лапароскопски операции за изминалите 23 години. Не спира да обогатява познанията на своите колеги като провежда научни конференции. Той отбелязва, че единствено МБАЛ Доверие разполага с 3D техника, която позволява коремът да се огледа перфектно и дори по-добре, отколкото ако е отворен. Когато камерата се доближи до органа, той се вижда с всеки детайл и благодарение на фините инструменти операциите са по-прецизни, с минимални разрези и кръвотечения, а периодът за възстановяване на пациента е в пъти по-кратък.

При необходимост от консултации и преглед при проф. Пожарлиев, можете да запишете час онлайн на нашия сайт http://www.mbal.doverie.bg/ или на телефон  02/40 36 100.

Коментари