Публикация

Косопад при жените – причини, лечение и превенция

Косопад при жените – причини, лечение и превенция

Наследственият тип косопад се среща при около 50% от жените


Най-добре може да разберете как расте косата ви, като си представите една градина. Колко добре се развива тя е изцяло резултат на това какво се случва „под земята“. 

Също както и при градината, нормалният цикъл на косата трябва да произведе реколта  - в случая израстването на коса, обяснява д-р Уенди Робъртс, дерматолог от град Ранчо Мираж, щата Калифорния, САЩ. 

Циклите на растежа на косата са важни, когато те се объркат, се стига до косопад, обяснява специалистката пред WebMD.  Много неща могат да объркат циклите – лекарства, болести, инфекции или различни химикали. 

Макар че загубата на коса е по-голям проблем за мъжете, жените са почти също толкова застрашени от опадване или изтъняване на косата. Повечето от дамите забелязват това явление след 50-та или след 60-та си година. Това обаче може да се случи на всяка възраст и причините да са най-различни. 

3 цикъла на растеж

Косата расте в 3 различни цикъла: анаген, катаген и телоген. Около 90% от косата на скалпа е в цикъла анаген  - растеж, който продължава от 2 до 8 години. Катагенът – фаза на прехода, обичайно трае между 2 и 3 седмици, през които косменият фоликул се свива. По време на цикъла телоген, който трае от 2 до 4 месеца, косата почива. 

През повечето от времето, докато косата е на скалпа, тя расте. Само около 10 процента от космите са в процес на преход или почивка за всеки отделен период от време. Косата расте средно с около 15 сантиметра годишно при повечето хора. 

Кога пада косата

Повечето хора губят между 50 и 100 косъма от косата си всеки ден, изчислява Американската академия по дерматология. В дните, в които мие косата си, човек може да загуби до 250 косъма, обяснява д-р Робъртс. Това обаче не означава, че трябва да се въздържате да миете косата си, космите така или иначе накрая ще паднат сами.
Има начин да се разбере кога косата се изтънява или започва да пада усилено. Жените могат лесно да видят разликата, обяснява д-р Робърст. Когато се събудят сутрин, те ще открият цяла топка косми на възглавницата си, или пък когато решат косата си, без да я дърпат, по гребена или четката остават косми, доста повече от обичайното в такива случаи. 

Има и други визуални знаци, за които жените могат да следят във времето. Докато при мъжете косата оредява от челото назад или от слепоочията нагоре, при жените изтъняването обикновено се забелязва отгоре или малко назад по скалпа. Често отпред косата на жената е непокътната, а изтъняването е само отзад. То може да стане по-забележимо, когато жената дръпне косата си назад, обяснява д-р Никол Роджърс, дерматоложка от град Метери, щата Луизиана. 

За да се открие каква е причината за евентуален косопад, първо се правят кръвни изследвания, за да се изключи възможността за заболяване на щитовидната жлеза  или на имунната система.  

Наследственият тип косопад се среща при около 50% от жените

Заложено в гените

Друг начин за диагностициране на проблема е подробен разговор с пациентката, обяснява д-р Роджърс. Тя я разпитва как изглеждат майката, лелите и бабите й и дали те имат същият или по-голям косопад.

Когато скалпът се оглежда под увеличителен уред, може да се види дали космените фоликулите на жената се различават по размер – някои са по-плътни, а някои – по-тънки. Това са признаци, които могат да покажат наличието на косопад при жената. Нарича се още андрогенна алопеция. 

Това е наследствено състояние и е най-често срещаният тип косопад, с който д-р Роджърс се среща в своята практика. Наблюдава се при около 50% от жените. Макар че най-вече се появява в края на 50-те и през 60-те години, може да възникне по всяко време, дори по време на тийнейджърските години.

При нормални обстоятелства когато пада един космен фоликул, той е заместен от косъм със същия размер. При жени, при които се наблюдава косопад, новият косъм е по-фин и по-тънък. При това състояние космените фоликули се свиват и най-накрая изобщо престават да растат.  

Медицински заболявания

Когато косопадът е внезапен, най-вероятно е да е причинен от някакво друго заболяване или състояние, а не от наследствени фактори, обяснява д-р Роджърс. Има цяла поредица от състояния, които могат да докарат косопад. Най-често срещаните са бременност, заболявания на щитовидната жлеза и анемия. Възможна причина могат да са също автоимунни заболявания, синдром на поликистозните яйчници и различни заболявания на кожата като псориазис и себореен дерматит

Наследственият тип косопад се среща при около 50% от жените

Макар че има известна свързаност между менопаузата и косопада, няма директна взаимна обвързаност, обяснява д-р Роджърс. Според нея е възможно менопаузата и косопадът просто да се случват на една и съща възраст при жената. 

Други причини за косопада могат да бъдат прекомерен стрес, физическа травма като операция или тежко заболяване, радикално сваляне на теглото за кратко време, както и поемането на твърде много витамин А. 

Възможно е косопадът да се появи няколко седмици до 6 месеца след подобно заболяване. Например пациент претърпява операция и след това започва да се възстановява. Две седмици по-късно обаче косата му внезапно започва да пада. За пациента може да е много шокиращо, когато косата започне да пада на големи снопове. 

Внимавайте с прическите 
 
Възможна причина за косопада може да стане и невнимателното ви боравене с косата. Твърде стегнатите кокове или плитки или пък различните методи, с които жените обработват косите си – боядисване, химикали, силно ресане, сушене със сешоар и обработване с преса, могат да доведат до увреждане на космите. Това се получава и при твърде често ресане или при силно търкане с кърпа за подсушаване, когато косата е още влажна. 

За щастие, в повечето от тези случаи косата израства отново или пък косопадът може да бъде преодолян с медикаменти. Важно е обаче да се посъветвате с дерматолог веднага след като забележите нещо обезпокоително, защото колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са шансовете за възстановяване на косата. 

Сухите шампоани могат да ви навредят

Заради забързаното си всекидневие много жени предпочитат да отложат миенето на косата с ден – два, като вместо това използват сух шампоан, така че тя да изглежда добре. 
Специалисти обаче предупреждават, че заместването на истинския шампоан със сух създава нездравословна среда за скалпа. „Здравето на косата зависи много от здравето на скалпа. Честото миене с шампоан е много важно за това“, твърдят дерматолози. Ако оставим върху скалпа да се трупат мазнини, мъртви кожни клетки и пот, това може да се отрази отрицателно на космените фоликули. 

Тъй като фоликулите са отговорни за новия растеж на косата, не е учудващо, че при натрупване на различни мърсотии върху скалпа, сред които може да са и големи количества сух шампоан, може да се стигне до изтъняване на косата или дори до косопад. 

Това не означава, че не може да използвате сух шампоан в ежедневието си. Специалистите смятат, че е безопасно да го използвате последователно 2 дни поред. Ако обаче сухият шампоан остане повече от 3 дни на скалпа, преди да измиете косата, той може да започне да ви сърби и да се отделят люспи.  

Внимавайте също така как нанасяте сухия шампоан и как разресвате косата след това. Ако я решите твърде агресивно, това можете да доведе до откъсване на косми от корените им. Ако това се прави постоянно, могат да се появят голи петна в косата ви. 

Коментари