Публикация

Лечение на спортните травми - полезни съвети от д-р Вълчин Гаров хирург в МБАЛ Доверие

Лечение на спортните травми - полезни съвети от д-р Вълчин Гаров хирург в МБАЛ Доверие

Травмата при активния спортист е един от най-неприятните и мъчителни периоди за състезател и треньор. Точно такъв вид трудно препятствие в кариерата си преживява в момента най-титулуваният български боен самбист – Марко Косев


Той е петкратен световен шампион по бойно самбо, два пъти сребърен медалист и три пъти бронзов. Пред родна публика в София, Марко излиза да атакува шеста титла със сериозна контузия, която сега лекува заедно с д-р Вълчин Гаров - хирург и директор лечебно заведение болнична помощ на МБАЛ Доверие.

Пред водеща българска телевизия, д-р Гаров разказа за бързата реакция от страна на състезателя да го уведоми за тежката травма на коляното, случила се отвъд океана, и предприетите мерки към Марко, стъпвайки на българска земя. Специалистът веднага успокоява състезателя след направени изследвания в МБАЛ Доверие, че травмата не е толкова страшна и може да излезе да се състезава на последното състезание в столицата. С риск за по-голяма травма, особено при бойните спортове, д-р Гаров позволява на Марко да участва със скъсана предна връзка на коляното. Такъв вид травма без съмнение променя и подготовката на състезателя, стила на игра, натоварването се ограничава доколкото е възможно за да се предотврати друга много по-сериозна травма, споделя д-р Гаров.

Директорът лечебно заведение болнична помощ на МБАЛ Доверие определя себе си като максималист и гледайки конкретно от страни състезателя по бойно самбо в зала „Арена Армеец“, разказва, че все пак Марко е имал шанс да стане шампион за шести път. Сега работата на екипа на МБАЛ Доверие, който се грижи за лечението на състезателя, е напълно насочена към напълно успешна операция. МБАЛ Доверие разполага с най-модерната техника за целта, която включва ендоскопска хирургия, начело със специалистът д-р Евелин Хайвазов, който от своя страна е един от най-изявените ендоскописти на стави в България.

Д-р Гаров споделя още, че след операционния етап – възстановяването, на един спортист е дълъг процес, който изисква много труд и усилия от страна на дадения състезател. След периода на операция, който е приблизително 2 месеца, е нужно възстановяване на мускулния апарат, справяне с отока, който се появява непосредствено след операцията.

Съветът му към всички спортисти е засилено внимание към периода на възстановяване. То включва различни фази – хранене, физически упражнение за възстановяване и специален режим. Специалистът обръща специално внимание към българските спортисти да се грижат за себе си, тъй като неговото впечатление е, че родните спортисти нямат добро отношение към своя възстановителен процес и общата физическа подготовка. Също така допълва, че отговорността зависи от дадения спортист да полага нужното внимание към здравето си.  

Цялото интервю на д-р Вълчин Гаров можете да видите ТУК.

При нужда от консултация или преглед с д-р Вълчин Гаров, може да запишете час на телефон 0700 20 343 или на 02/40 36 100, в сайта на МБАЛ Довериеhttp://www.mbal.doverie.bg/ или на място - гр. София, ж.к. „Овча купел“ 2, ул. „Фридрих Грюнангер“ №2.

Коментари