Публикация

МБАЛ Доверие вече извършва урологични операции и на деца

МБАЛ Доверие вече извършва урологични операции и на деца

МБАЛ Доверие е мястото, на което екип от специалисти ще се погрижи за здравето на вашето мъниче


В случай на урологичен проблем опитните доктори ще направят специализирана и съвременна диагностика на урологичния вид заболяване. Също така, на помощ на изявените лекари е на разположение и модерната техника,  която помага за справянето с всеки един от видовете заболявания при децата: фимоза, хипоспадия, варикоцеле или хидроцеле,  торзио на тестис, усукване (торзия) на апендикуларните израстъци, ретенцио тестис.

Фимозата представлява стеснение на препуциума (фината кожа, която покрива главата на мъжките полови органи), което не позволява свободното и безболезнено „заголване“ на главичката на интимните части при момченцата. Фимозата може да бъде вродена, но често тя е и вторична, следствие на локална инфекция или насилствени опити за отлепване. Ако забележите, че вашето момче има проблем и е нужна намесата на специалист,  потърсете консултация с лекар при първа възможност.

Хипоспадията е друг вид заболяване при малките деца. То представлява вроден дефект на уретрата и пениса, който е налице още при раждането на момчето. В последствие се появяват проблеми с уринирането и ерекцията. При хипоспадията отворът на уретрата вместо на върха на главата на пениса се намира на друго място  -  най-често до долната повърхност или близо до скротума. В специализираното отделение на МБАЛ Доверие, заболяването може да бъде лесно диагностицирано и проблемът да бъде отстранен чрез хирургична интервенция.

Медицинският термин за разширени вени на семенната връв е варикоцеле. Появява се при момчета от детска възраст до мъже на 30 години.

Хидроцеле представлява натрупване на течност между обвивките на тестиса при момчетата, следствие на което съответната половина на скротума се уголемява. Хидроцелето бива най-общо два вида – вродено или придобито. Вроденото се среща при малки деца и млади момчета. Причината за него е непълното завършване на „узряването“ на слоевете на скротума при слизането на тестиса от корема. Придобито хидроцеле се развива в зряла възраст в следствие на възпаления, травми и др.

Торзиото на тестиса представлява усукване на сперматичната връв, при което се получава нарушение на кръвотока до степен на тотален блокаж към тестиса. Състоянието изисква спешна консултация с хирург и операция в първите 3-6 часа от началото, в противен случай настъпва некроза на тъканта и последваща атрофия и загуба на тестиса. Състоянието е много болезнено и е най-често във възрастта 9 -14 години.

Усукване (торзия) на апендикуларните изразстъци. От ципата тестиса често излизат малки израстъци на тясно краче, които са остатъци от ембрионалното му оформяне. Те също могат да се усучат, като причините за това отново са травма, напрягане или въздействие от стегнати дрехи.

При умерена по сила болка, развиваща се постепенно за няколко дни, трябва да се мисли торзия на тестикуларния апендикс. За разлика от усуктването на тестиса, болката е по-слаба, състояния на детето е добро, скроталната торбичка не е подута и зачервена. Може да има набиране на течност в нея – вторично хидроцеле.

Разграничение на двете заболявания се прави с цветна ехография (Доплер). При осветяване на торбичката с пряка светлина, на определен участък се вижда черно петно, където е основната болка при опипване. Все пак хирургичната ревизия разрешава това болестно състояние, което не е така опасно, както при усукването на яйцето.

Нашият екип от уролози – д-р Явор Семерджиев, доц. д-р Марин Георгиев,   д-р Радослав Гергов и д-р Ангел Георгиев, д-р Кацаров ще се погрижат за вашето дете с много внимание и загриженост.

При нужда от консултация или преглед със специалистите на МБАЛ Доверие, може да запишете час на телефон 0700 20 343 или на 02/40 36 100, в сайта на МБАЛ Доверие http://www.mbal.doverie.bg/ или на място - гр. София, ж.к. „Овча купел“ 2, ул. „Фридрих Грюнангер“ №2.

Коментари