Публикация

Холмиум лазер за разбиване на камъни в бъбреците работи в МБАЛ Доверие

Холмиум лазер за разбиване на камъни в бъбреците работи в МБАЛ Доверие

В ефира на една от водещите български телевизии, д-р Явор Семерджиев, завеждащ отделението по урология в МБАЛ Доверие, говори за превенцията и начините на лечение на бъбречно-каменната болест и най-новите методи за лечение с лазер


Бъбречно-каменната болест е заболяване, което засяга редица българи и влошава качеството им на живот. Основните причините за появата й са  недостатъчният прием на течности и неразнообразното хранене. По-застрашени са пациенти с диабет или други заболявания, които предразполагат образуването на  камъни.

Д-р Семерджиев споделя, че при пациенти, при които се случва образуването на бъбречни камъни на 2-3 пъти за  период от една година е необходима консултация с лекар и направата на задълбочени изследвания за предотвратяване на ново образувание.

Най-честите симптоми при образуване на камъни в бъбреците са болка, кръв в урината или двете заедно.

Съветът му за профилактика за избягване на това заболяване е прием на повече течности и разнообразно хранене.

Д-р Семерджиев разкрива най-модерните техники за лечение на камъни в бъбреците. Високотехнологичният холмиум лазер, с който разполага МБАЛ Доверие позволява да се  разбият камъните в бъбрека чрез отделяне на импулси, като съвременната технология на лазера дава възможност на оператора, в зависимост от конкретния камък, бързо да променя основните параметри на импулсите – продължителност и сила. Това дава възможност за предприемане на  най-адекватния режим за разбиване на камъка, а също и осигурява най- краткия и безболезнен начин на извеждането му от организма.

Докторът отбелязва, че при този вид лечение голяма част от прашинките от разбития камък излизат по време на самата операция, а останалата част – чрез уриниране, в рамките на 24 часа. Процедурата протича под упойка, по комфортен и безболезнен за пациента начин. Времетраенето и зависи от местоположението и големината на камъка, като холмиум лазера разполага и с настройка, позволяваща раздробяването на камъка без опасност той да „избяга” в пикочния канал.

Д-р Семерджиев отбелязва, че следоперативния възстановителен период е сравнително лек и пациентът може да бъде изписан в рамките на 24-48 часа, като очакваното пълно възстановяване настъпва до 4 дни.

В края на разговора, завеждащият отделението по урология на МБАЛ Доверие отчита, че успеваемостта на лечение чрез холмиум лазера, с който разполага МБАЛ Доверие е 95-96%.

Цялото интервю на д-р Явор Семерджиев можете да видите ТУК.

При нужда от консултация или преглед със специалистите на МБАЛ Доверие, може да запишете час на телефон 0700 20 343 или на 02/40 36 100, в сайта на МБАЛ Доверие http://www.mbal.doverie.bg/ или на място - гр. София, ж.к. „Овча купел“ 2, ул. „Фридрих Грюнангер“ №2.

Коментари