Публикация

Разговор със специалиста от МБАЛ Доверие – професор д-р Тома Пожарлиев – доайенът на миниинвазивната хирургия в България

Разговор със специалиста от МБАЛ Доверие – професор д-р Тома Пожарлиев – доайенът на миниинвазивната хирургия в България

В интервю за една от водещите български телевизии проф. д-р Тома Пожарлиев – специалист от МБАЛ Доверие, разказа за развитието и ползите от миниинвазивната хирургия. Той е сред най-добрите български лекари и с годините се е утвърдил , като водещо име в “безкръвната“ хирургия у нас


Огромният му опит в диагностиката и оперативното лечение на злокачествени заболявания, в ендоскопската хирургия и лечението на спешни състояния, го прави търсен и високо ценен специалист. До момента проф. Пожарлиев е извършил над 10 000 лапароскопски операции.

Преди да започне да практикува миниинвазивна хирургия проф. Пожарлиев има 20 годишен опит в отворената хирургия. Интересът му към “ безкръвните“ интервенции бележи началото си  през март 1993 г. Тогава той за пръв път гледа видео на лапароскопско отстраняване на жлъчен мехур, което възбужда интереса му и той посещава клиника във Виена, където е работил няколко години преди това. Там в рамките на една седмица присъства на живо на 10 лапароскопски операции. След завръщането си в България, чрез помощта на спонсори, проф. Пожарлиев закупува нужната за такъв тип операции апаратура и за краткия период от март до края на годината извършва 101 интервенции.

В ефира на една от водещите медии у нас, специалистът от МБАЛ Доверие обяснява разликите между отворената и миниинвазивната хирургия. За него тя се състои в това, че докато при отворената хирургия той гледа директно в полето, което оперира, то при лапароскопската наблюдава  в екран и оперира без да гледа ръцете си.  Той подчертава , че при този тип операции много важна е концентрацията и добрата координация на хирурга.

Проф д-р Пожарлиев отбелязва, че обучението на хирурзите, наблюдаващи на живо операции е по-лесно, ако те са миниинвазивни, тъй като при отворена операция хирургът закрива полето където се оперира, а при лапароскопската операции тя може да се наблюдава на екран.

Професорът счита, че лапароскопската хирургия не може изцяло да замени отворената, но с усъвършенстването на апаратурата тя може да се прилага при все повече заболявания, като жлъчнокаменна болест, диафрагмална херния, туморни образувания в по-начален стадии и други. Проф. д-р Пожарлиев казва още, че е много важна преценката на доктора какъв тип операция да се извърши при различните типове заболявания. Той отбелязва, че миниинвазивна операция не трябва да се прилага при напреднали тумори в коремната кухина и дебелото черво. Специалистът от МБАЛ Доверие разкрива, че  лапароскопският метод е много подходящ при пациенти с неясно диагностициран проблем,  когато чрез лапароскопа може да бъде установено точното място на засегнатата област.

Освен това той разказва и за високотехнологичната апаратура, с която разполага МБАЛ Доверие. В болницата могат да се извършват операции със специални “ безкръвни“ скалпели. С тях, чрез високочестотен ток, могат да се прерязват тъкани, като процедурата протича много по-бързо, отколкото при стандартната интервенции. Също така, МБАЛ Доверие разполага и с последно поколение лапароскопска апаратура и инструменти, 3Dапаратура, както и с високотехнологичния робот  ,,Да Винчи“. Роботът се използва в някои по-специални случаи, като рак на простатата, рак на маточната шийка, диафрагмални хернии, ниски тумори на ректума и други. Проф. д-р Пожарлиев обяснява, че при операции с робота ,,Да Винчи“ операторът извършва интервенцията посредством автоматизирани ръце, като едната държи камерата, следяща оперативното поле, а другите две оперативните инструменти, които се командват от пулт. При операциите с високотехнологичния робот ,,Да Винчи“  докторът гледа през околяр на 3D изображение и с ръце и педали управлява инструментите.

Проф. д-р Пожарлиев говори и за тенденцията на повишаване на броя на засегнатите  от онкологични заболявания в България. Специалистът отбелязва, че е много важна профилактиката, при която трябва да се извършват редовни ехографски прегледи на коремната кухина, мамологични и гинекологични прегледи при жените, а хората над 50 години трябва да се подлагат на профилактичен колноскопски преглед.

Можете да гледате цялото видео към интервюто с проф. д-р Пожарлиев тук

При нужда от консултация или преглед, може да запише час на телефон 0700 20 343 или на 02/40 36 100, в сайта на МБАЛ Доверие www.mbal.doverie.bg или на място - гр. София, ж.к. „Овча купел“ 2, ул. „Фридрих Грюнангер“ №2.

Коментари