Публикация

Болки в ставите – причини и лечение

Болки в ставите – причини и лечение

Болките в ставите са едни от често срещаните оплаквания в зряла възраст, като в някои случаи те могат да се проявят и при по-младите хора


Освен неприятно усещане, заболяванията на опорно двигателния апарат могат да доведат до ограничаване на движенията и инвалидизиране, поради което не бива да бъдат подценявани. Най-често срещаните симптоми на заболяванията на опорно двигателния апарат са болките  в коленете.

Причините за болките в ставите може да са различни, но когато се проявяват при хора в по-напреднала възраст, обикновено става въпрос за износване на ставния хрущял, предизвикано от тежки физически усилия или недоизлекувани хронични възпалителни процеси в други органи на тялото.

Изхабяването на ставите е част от естествения процес на стареене на организма. Лекарите наричат това заболяване остеоартроза. При хора, които често се подлагат на силно физическо натоварване, тя може да се прояви  дори и на по-млади години.

Изключително важно е при оплаквания, свързани с болки в ставите да се направи консултация с ортопед, за да се диагностицира точния проблем.

В отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ Доверие, се осъществява специализирана болнична помощ в областта на общата ортопедия, травматология и ендопротезиране на големите стави. Прилагат се съвременни методи за диагностика, предоперативна подготовка, ортопедо-травматологично лечение, реанимация, рехабилитация и профилактика на ортопедичните заболявания.

След преглед, рентгенова снимка и поредица от изследвания ортопедът може да направи точна диагностика на проблема, както и да прецени дали има необходимост и ставата може да бъде заменена с изкуствена. Необходимостта от изкуствена става се появява, когато:

  • Болката и сковаността в колянна става не се поддават на консервативно лечение
  • Пациентът не може да слиза или изкачва стълби
  • Ако усеща болка в ставите дори и при почивка
  • Ако се налага да взема често обезболяващи лекарства

Освен остеоартроза, сред проблемите, които най-често се срещат и се лекуват от специалистите в болница Доверие са счупване или изкълчване на ставите, остеопороза - заболяване на костната система, характеризиращо се с ниска костна маса и структурно изменения на костната тъкан, коксартроза - хронично възпаление на тазобедрената става, остеомиелит - инфекциозно възпаление на костния мозък причинено от бактерии или гъбички. Последното от изброените заболявания се характеризира със силна болка в засегнатата кост, зачервяване и подуване около нея, неразположение, а в някои случаи – и треска.

При наличие на някои от посочените симптоми, не се колебайте да си запишете час  в нашия сайт www.mbal.doverie.bg  или на тел. 02 40 36 100 - отделението по физикална и рехабилитационна медицина на Медицински център Доверие разполага с екип, състоящ се от висококвалифицирани лекари и рехабилитатори, които извършват широк спектър от лечебни дейности.

Коментари