Публикация

Бъбречни проблеми - превенция и лечение. Полезни съвети от уролога на болница Доверие д-р Явор Семерджиев

Бъбречни проблеми - превенция и лечение. Полезни съвети от уролога на болница Доверие д-р Явор Семерджиев

В ефира на една от водещите медии у нас, д-р Семерджиев – уролог в МБАЛ Доверие, говори за връзката между опасните бъбречни заболявания и наднорменото тегло и дава ценни съвети на аудиторията защо и как да пазим децата си от най-ранна детска възраст


Над 250 000 пациенти в Европа са на хемодиализа поради ненавременно лечение. Именно профилактиката и прегледите са от изключително значение при откриването на проблеми, свързани с бъбреците, а наднорменото тегло е в основата на бъбречните заболявания.

Д-р Явор Семерджиев описа бъбрека като една лаборатория, през която се преработват остатъчните материали на организма и като филтър, през който преминават остатъчните токсини. Освен това, той обясни, че за нормалното му функциониране e необходим достатъчен прием на течности, като обаче отбеляза, че прекомерният им прием също не влияе благоприятно на бъбреците.

Относно най-често срещаните проблеми в тази област, той посочи бъбречно-каменната болест - уролитиазата, която „не признава възраст” и често се открива при млади и активни хора. Друга често срещана болест са възпалителните заболявания, свързани с камъни в бъбреците. Има и тенденция на спадане на възрастовата граница при този тип заболявания, свързана със заседналия начин на живот и затлъстяването на младото поколение, което води и до диабет, и нарушаване на нормалната бъбречна функция. Освен това, специалистът на болница Доверие отбеляза многократно, че по-голямото тегло увеличава и количеството на течностите в бъбреците и съответно води до претоварване на функциоалността им и образно казано по-бързо „износване“ на органа във времето.

Първите симптоми при камъни в бъбреците са болките и наличието на кръв в урината, като при възпалителните заболявания признак е и появата на температура. Според д-р Семерджиев  честото уриниране е доста комплексно оплакване, което може да има много причини, но при появата му е необходимо задължително пациентът да се консултира с лекар. Промяна на честотата на уринирането може да бъде симптом и за друг тип заболявания, като е важно те да бъдат открити навреме, за да могат специалистите да реагират по-рано и да се справят с проблема.

Д-р Явор Семерджиев обясни, че е необходима  програма, свързана с училищна профилактика и неинвазивни лабораторни изследвания, за да се откриват навреме проблемите при децата. Специалистът подчерта, че когато говорим за бъбречни заболявания при децата основното е, че обикновено те са свързани с вродени заболявания или аномалии на пикочните пътища, т.нар везикоуретерален рефлукс  -  заболяване, което е свързано с връщане на част от урината назад към бъбреците. Той подчерта, че при децата винаги трябва да се има предвид вроденото състояние и да се вземат мерки в тази посока.

Основният риск при ненавременно лечение е свързан с натрупване на токсини в организма, от които всички органи постепенно се увреждат, а организмът започва да страда, за това е много важно човек да си обръща внимание и да извършва редовно профилактични прегледи.

Относно най-разпространения проблем – бъбречно-каменната болест, д-р Семерджиев отбеляза, че има все повече варианти за справяне с болестта, които изключват оперативното лечение. За всички безкръвни процедури има момент, в който да бъдат приложени и за това най-важна е добрата диагностика, за да се определи предразполагащият момент за образуването на даден камък и да се назначи адекватно лечение и т.нар метафилактика – предотвратяване на последващо образуване на камъни в бъбреците.

Д-р Явор Семерджиев отбеляза, че благодарение на създаването на конкуренти условия в здравеопазването в България, има много промени и навлизане на съвременни методи за лечение на бъбречните заболявания и уролитиазата. Начините на лечение на уролитиазата са основно два – оперативни и неоперативни. Неоперативните методи са свързани с разбиването на камъни в бъбреците с външно образувана ударна вълна, която се насочва към камъните. При оперативните методи има две основни разделения – оперативен разрез и естествени отвори, при които се достига до камъка и той може да бъде премахнат с финна оптична апаратура, като може да се проникне през пикочния канал до камъка и по този начин той да бъде разбит. Най-често това става с лазер, който дава възможност всеки вид камък да бъде премахнат.

Относно средната продължителност на подобен тип манипулации, специалистът отбеляза, че тя е около 40 минути до час, като пациентът е под упойка и той няма да усети нищо, но самата продължителност не е от такова значение, важно е след извършване на процедурата възстановяването да бъде бързо, а лекуваният да се върне към нормалния си начин на живот възможно най-скоро.

Д-р Семерджиев обобщи, че най-подходящият метод за профилактика на бъбречните заболявания е прием на достатъчно количество течности, разнообразно хранене и движението, което води до подобряване на кръвообращението в организма и намалява шанса за затлъстяване.

Цялото интервю на д-р Явор Семерджиев можете да видите ТУК

При необходимост от преглед и консултация с д-р Семерджиев можете да запишете час на телефон 0700 20 343 или на 02/40 36 100, в сайта на МБАЛ Доверие http://www.mbal.doverie.bg/ или на място - гр. София, ж.к. „Овча купел“ 2, ул. „Фридрих Грюнангер“ №2

Коментари