Публикация

Анемията – превенция, симптоми и лечение – разговор със специалиста по хематологични заболявания от МБАЛ Доверие – д-р Иван Дамянов

Анемията – превенция, симптоми и лечение – разговор със специалиста по хематологични заболявания от МБАЛ Доверие – д-р Иван Дамянов

В интервю за една от водещите български медии, хематологът от МБАЛ Доверие д-р Иван Дамянов говори за различните видове анемии, симптомите на заболяването и начините на лечение


Специалистът обясни, че анемията е една голяма група заболявания, която се характеризира с намалено ниво  на хемоглобина и хематокрита или намалена концентрация на еритроцитите в кръвта. В превод от гръцки анемия означава малокръвие.  Д-р Дамянов отбеляза, че след установяване на симптомите на болестта, трябва да се потърсят причините за нея, тъй като с изключение на вродената анемия,  в повечето случаи тя е израз на друго заболяване.  Специалистът разкри, че типичните симптоми за това заболяване са преди всичко умора, отпадналост, световъртеж, сърцебиене и главоболие. За да се различи наличието на анемия  от обичайната за сезона пролетна умора, пациентът трябва да следи проявата на тези симптоми и в случай, че те се засилват във времето,  трябва да потърси мнението на специалист. Хематологът  от МБАЛ Доверие обясни, че за установяване на наличието на анемия е нужно да се направят изследвания – пълна кръвна картина, диференциална кръвна картина, изследване на утайка, левкоцити, серумно желязо и билирубин. 

Д-р Дамянов  разказа и как протича стандартният преглед при хематолога. Той започва със сваляне на анамнеза, като специалистът разпитва подробно пациента за състоянието и оплакванията му, след което се извършва преглед за установяване на физиологичния статус, като обикновено анемично болните имат блед вид и са отпаднали.

Специалистът от МБАЛ Доверие разкри, че за определяне на  лечение е нужно първо да се установи  какъв е типът на анемията, като към различните видове се използват различни подходи на лечение. Д- р Дамянов подчерта, че е погрешно при всяка анемия да се дава безразборно желязо, тъй като има случай, при които това по-скоро би навредило на пациента. Като пример той даде случаите на наследствена анемия  -  таласемия, при която желязото на пациентите е високо и те не бива да бъдат лекувани с допълнително такова.

Освен това, д-р Дамянов уточни, че застрашени от анемия в много случаи могат да бъдат жените, спазващи диети за поддържане на фигурата. Той също така сподели, че голям процент от вегетарианците и веганите развиват желязодефицитна анемия, поради  понижения прием на желязо в менюто им.

Хематологът разкри, че основният начин за лечение и превенция от анемия е спазването на рационален хранителен режим. В случаите на желязодефицитна анемия, които са 80% от общия брой, е нужно да се консумира достатъчно месо – телешко и свинско, тъй като усвояването на желязото от червените меса е по-физиологично. Също така е желателна и консумацията на растителни продукти богати на желязо, каквито са грахът, лещата, булгурът.

Цялото интервю с дерматолога на МБАЛ Доверие, д-р Дамянов, може да видите тук.

Коментари