Публикация

Столично ДКЦ остана без ток заради неплатени сметки

Столично ДКЦ остана без ток заради неплатени сметки

Здравното заведение дължи над 50 хил. лв. за електроенергия


30 ДКЦ в София е без ток заради неплатени сметки30-и диагностично-консултативен център в София остана без ток след Великденските празници заради неплатени задължения. Причината – предишният управител на здравното заведение е оставил в наследство голям дълг към доставчика на електроенергия, съобщава БНТ.

Моника Чеуз, която отговаря за сектор „Здравеопазване“ в Столичната община, заяви, че при добро управление на здравните заведения, няма да се стига до такива проблеми.

„В това лечебно заведение проблемите са наследени от предишното ръководство. Предишният управител е сключил договор с фирма-доставчик на електроенергия, която не си е получила заплащането по сметките. Доставчикът е спрял тока, което не е много коректно, тъй като става дума за лечебно заведение“, подчерта Моника Чеуз.

Тя допълни, че настоящият управител на ДКЦ-то - д-р Ганчо Витанов, е предприел действия за това поетапно да погасява задълженията към фирмата-доставчик, но не се е стигнало до консенсус. В момента управителят е осигурил алтернативен източник за доставка на ток - генератор, за да може лечебното заведение да функционира.

Д-р Витанов е назначен за управител през август миналата година от Столичния общински съвет до провеждането на конкурс. По думите му само за ток поликлиниката дължи над 50 хил. лв., които той се опитал да покрие. Договорните отношения били сключени с фирма-посредник на електроенергия преди той да встъпи в длъжност. 

На фирмата не беше плащано от март 2015 г. до август 2016 г.“, подчерта управителят на ДКЦ-то.

Председателят на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в Столичната община д-р Веселин Милев увери, че постоянно се правят проверки във всеки диагностично-консултативен център.

Към ДКЦ има назначени контрольори. На всеки три месеца се изпраща финансов отчет, който не съдържа само финансови параметри, а и препоръки по отношение на съществуващи проблеми в самото лечебно заведение“, допълни д-р Милев.

Коментари