Публикация

Сега е моментът за зачеване на "Бебе 2011"


За да се роди в новогодишната нощ и да има шанса да стане бебе на 2011 г., вашето бъдещо дете трябва да бъде заченато между 5 и 14 април, най-добре на 10 април.

Това каза д-р Антония Григорова, главен редактор на сп. „9 месеца”, което за пореден път организира националната кампания „Бебе на годината”.

Дните от 5 до 8 април са най-подходящи за зачеване на момиче, а от 8 до 14 април – на момче.

Проучване на списанието сред 850 бъдещи майки в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Плевен сочи, че 88% от тях са планирали кога да родят.

45 на сто от анкетираните са на мнение, че най-подходящата възраст за раждане на първо дете е до 30-годишна възраст.

Над 65% от жените поставят семейството на първо място сред приоритетите си. 37 на сто от участничките в анкетата посочват, че биха изтеглили кредит, за да покрият разходите при раждането на детето.

По данни на Националния статистически институт през миналата година у нас са регистрирани най-много многоплодни бременности от 1960 г. насам – 1 220. При 1 181 от тях са родени по две, а при 39 - по три деца.

През 2009 г. многоплодните бременности са се увеличили с 23% спрямо предходната година. Според д-р Григорова тези цифри не могат да са резултат от естествен начин на оплождане.

Радина Вълчева, председател на фондация „Искам бебе”, посочи, че ин витро фондът, който функционира от една година, работи много добре.

По думите й в България има висока успеваемост на репродуктивните процедури - 29%.

За последните 9 месеца са извършени 1250 ин витро процедури, от които се очаква да има 250 раждания.

Коментари