Публикация

В Пловдив и Смолян лекарите ще протестират символично


„Ден на здраве – ден на протест” - под този наслов с предупредителни протестни действия лекарите в Пловдив ще отбележат професионалния си празник, съобщи председателят на Районната лекарска колегия д-р Георги Сакакушев.

Съсловната организация е изпратила писма до всички работещи в здравеопазването, в което ги призовава да се включат в националните протестни действия, като начинът на провеждане да бъде решен по места.

В тази връзка от Сдружението на общопрактикуващите лекари съобщиха, че ще протестират символично и ще носят лентички.

Спиране на плановия прием, едночасово прекъсване на работа или ефективни действия през целия ден – това са част от възможностите за протест, които лекарите трябва да изберат и в пловдивските болници, обясни д-р Сакакушев.

Повечето от медиците обаче до момента са решили да подкрепят стачката само  символично. 

Лекарите в Смолян също са решили да протестират символично, съобщи председателят на Районната лекарска колегия д-р Емилия Апостолова.

Д-р Апостолова уточни, че до този момент решение за ефективни протести са обявили само в Мадан, където жителите и лекарите ще изразят своето недоволство пред сградата на общината.

Решението за национален лекарски протест беше взето на извънредния събор на съсловната организация преди седмица. БЛС иска ясни стъпки за реформата, план за финансиране, премахване на лимитите и спиране на системното бавене на парите, плащани от здравната каса.

Коментари