Публикация

Стволови клетки при остеоартрит – обещаваща терапия или измама?

Стволови клетки при остеоартрит – обещаваща терапия или измама?

Лечението на коляното с инжекции с клетки е все по-популярно, липсват обаче достатъчно клинични опити и данни за страничните ефекти


55-годишният американец Джордж Чънг от Лос Анджелис години наред се гордеел, че се справя не по-зле от скиори, по-млади от него с по 10 – 20 години. Издържал на стръмни писти часове наред. „Карането на ски беше моята страст“, разказва той пред WebMD.

После обаче се появили болките в коленете, които с различна степен се проявявали през последните 6 години. Накрая дошла и лошата новина – лекарите му поставили диагноза остър остеоартрит, и на двете колене.

 

Остеоартритът е хронично заболяване,

при което хрущялът на коляното и прилежащата към него кост дегенерират. Появява се ставна болка, скованост и нестабилност. След поставянето на диагнозата лекарите предложили на Джордж Чънг операция. Вместо това обаче той избрал терапия, която още е в изпитателна фаза – инжекции със стволови клетки. Два месеца след първата терапия  болката изчезнала.

Сега, 3 години по-късно и след като е преминал вече през 9 терапии, Джордж Чънг отново кара ски интензивно. Миналата година той също така участвал и в състезание по колоездене на дълги разстояния и спечелил престижната щатска награда по колоездене California Triple Crown.

Лечението на коляното с инжекции с клетки  е все по-популярно, липсват обаче достатъчно клинични опити и данни за страничните ефекти

Как действа терапията?

За инжекциите в коленете лекарите често извличат стволови клетки от костен мозък, мастни тъкани или от кръвта на пациентите. Процесът е прост и бърз, твърди д-р Марк Дароу от Лос Анжелис, който е лекувал и Джордж Чънг.

Болката на пациентите често отшумява след подобна инжекция. Рентгенови снимки „преди“ и „след“ терапията показват увеличение на хрущяла, коментира д-р Марк Дароу.

Ясно е, че терапията има ефект. Това, което не е ясно, обаче, е как тя намалява болката. Изследователите изучават дали самите стволови клетки намаляват възпалението или освобождават вещества, които влияят на другите клетки. Изследователите също така се опитват да установят дали тези терапии могат да регенерират износения хрущял.

 

Данни от изследвания

Публикуваните досега данни от изследвания показват смесени резултати. Изследване от 2014 г. показва, че при инжекция със стволови клетки след операция за премахване на скъсан хрущял на коляното, е установена регенерация на хрущяла и намаляване на болката.

През март т.г. изследователите анализирали данните от предишни изследвания върху действието на стволовите клетки при артрит на коленете.  Установено е, че пациентите съобщават за добри резултати без сериозни странични ефекти. Необходими са обаче още изследвания.

„Няма още достатъчно данни, за да се предложи това да стане рутинна терапия при ранен остеоартрит на коляното. Въпреки това трябва да се има предвид, че вредата, която може да се предизвика с подобна инжекция в коляното, е много малка. Мисля, че стволовите клетки се очертават като безопасни за ортопедични приложения“, заключава д-р Уелингтън Хсю, професор по ортопедична хирургия в Северозападния университет „Файнберг“.

Лечението на коляното с инжекции с клетки  е все по-популярно, липсват обаче достатъчно клинични опити и данни за страничните ефекти

Ефектът трае около 6 месеца

За хората с коленен артрит, най-инвазивната форма на терапия е тотална подмяна на коляното, обяснява д-р Уелингтън Хсю. Лекарите също така тестват други терапии, при които се слагат инжекции с различни вещества като плазма, богата на тромбоцити, хиалуронова киселива и стероиди.

Когато човек реши да се подложи на терапия със стволови клетки, трябва добре да проучи към коя клиника и лекар да се обърне, съветва д-з Хсю. Много е важно да попита в клиниката откъде ще са използваните стволови клетки – дали от собствен костен мозък или мастна тъкан на пациента или пък от донори. Администрацията за храните и лекарствата в САЩ изисква донорските клетки и тъкани да бъдат тествани за заразни болести. Засега няма консенсус откъде е най-добре да се вземат клетките, повечето специалисти използват клетки от мастна тъкан.

Пациентите също така трябва да имат предвид, че ефектът от терапията със стволовите клетки не е постоянен, а трае около 6 месеца, предупреждават специалистите. Хората, които решат да се подложат на този вид терапия, обикновено слез това правят по една или две процедури всяка година, за да поддържат коленете си. 

Терапиите – все по-популярни 

Терапиите със стволови клетки, които могат да бъдат отгледани като различен вид клетки, стават все по-популярни в САЩ. Прилагат ги вече над 500 клиники в страната. Някои от лечебните заведения предлагат терапия със стволови клетки за различни видове състояния от аутизъм до множествена склероза и еректилна дисфункция. Често това се прави, без да има научни доказателства за това колко добре работят тези терапии.  

Особено популярно е лечението със стволови клетки за артрит на коленете. Цените варират, като средната сума е около 2000 долара за една процедура, съобщава изданието. В повечето случаи цената не се покрива от застрахователите.

Стволови клетки при остеоартрит – обещаваща терапия или измама?

Опасения за сериозни странични ефекти

Много лекари и учени смятат популярността на стволовите клетки за многообещаваща. В същото време обаче Администрацията за храните и лекарствата в САЩ обсъжда дали да не затегне контрола на клиниките, работещи със стволови клетки, след някои последни съобщения за пациенти, които са пострадали сериозно при терапията с такива клетки. Единственият продукт със стволови клетки, който е одобрен администрацията, е от клетки, извлечени от пъпната връв на новородени, които се използват за лечение на рак на кръвта и на други заболявания.  

В материал, публикува в TheNew England Journal of Medicine, представители на Администрацията за храните и лекарствата (FDA) предупреждават, че липсата на данни за неодобрените терапии със стволовите клетки, е много обезпокоителна. Официалните американски представители също така цитират доклади за сериозни странични ефекти, включително и за двама мъже, които ослепели, след като се  подложили на лечение на  макулна дегенерация на очите. При друг случай на пациент били инжектирани стволови клетки, след като получил инсулт. Впоследствие развил парализа и трябвало да се подложи на радиационно лечение.

От FDA също така отбелязват, че терапиите със стволовите клетки потенциално могат да повдигнат  още притеснения – като например това, че могат да предизвикат растеж на тумори. И тъй като пациентите може да се подлагат на терапии извън официалните изследователски програми, е много трудно да се проследи какви са страничните ефекти на тези терапии.

 

Терапията на коляното – една от най-безопасните

Лекарите смятат, че при подобна терапия за артрит на коляното има по-малка вероятност да се получат усложнения. Също така, това може би е тази част от тялото, за която са проведени най-много изследвания в тази насока. Все пак обаче дори лекарите, които предлагат терапия със стволови клетки за коленен артрит, подчертават, че са нужни още изследвания.

„Нямаме все още много контролирани опити“, обяснява ортопедът Кейт Бьорк, който вече е приложил терапията на около 500 пациенти с коленен артрит в последните 5 години. „Техните резултати са най-силното доказателство за терапията“, коментира той.

Най-честите странични ефекти са скованост на ставите и болка на мястото, където е поставена инжекцията, както и подуване, показват резултатите от изследванията. 

Обща медицина Ортопедия и травматология Ревматология Спортна медицина Болки в ставите Остеоартрит Актуално Остеоартрит остеоартроза лечение на остеоартроза остеоартроза и диагноза стволови клетки остеоартрит стволови клетки износване на колянна става стволови клетки терапия стволови клетки странични ефекти остеоартрит на коляното артрит на коляното лечение на остеоартрит как се лекува остеоартрит на коляното протезиране на става

Коментари