Публикация

Роботизираните операции спират след месец, ако държавата не ги финансира


Ако държавата не се ангажира с финансирането на роботизираната хирургия, от май операциите в Плевен спират.

Това съобщи проф. Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в Плевен, където е монтиран единственият в Източна Европа робот „Да Винчи S”, извършващ сложни гинекологични интервенции.

„Реално можем да продължим да оперираме най-много до май. Ако не се изпълни обещанието за финансиране от второто полугодие, ще трябва да спрем операциите”, посочи проф. Горчев.

Той поясни, че средствата за роботизираните операции до момента са били осигурени чрез спечелен научен проект към университета. За операциите на около 180 жени здравната каса е отпуснала пари като за стандартни интервенции, тъй като няма специална клинична пътека. Роботизираната система обаче има нужда от поддръжка, закупуват се и консумативи.

Сега е актуално да се говори за изграждането на високотехнологични модерни болници, правят се и проекти за тяхното финансиране. В Плевен има високотехнологична система за роботизирана хирургия, която е най-добрата в Европа, и е реално държавата да се ангажира с финансирането й, посочи ректорът на Медицинския университет.

Доказано е, че роботизираната хирургия по-ефективна и икономически по-изгодна от стандартната. След операция с „Да Винчи S” престоят на пациент в болница е сведен до ден-два, а при стандартната той е над 10 дни.

В САЩ, където работят близо 300 системи за роботизирана хирургия, дори е изчислено колко пести семейството от това, че пациентка не отсъства от домакинството. В съседна Румъния има три робота за обща хирургия, но там има и национална програма по роботизирана хирургия.

В момента в Плевен списъкът с чакащите операция с робота пациенти е запълнен до септември.

Ректорът на плевенския Медицински университет ще участва във Втория световен конгрес по роботизирана хирургия, който ще се проведе от 10 до 14 април в Орландо, Флорида. По време на форума проф. Горчев ще изнесе пленарна лекция на тема „Европейският опит в оперативното лечение на рака на маточната шийка с роботизираната система „Да Винчи S”. Проф. Горчев е и единственият европеец, който е поканен да изнесе лекция на форума.

Коментари