Публикация

Над тон храни са конфискувани по Великден

Над тон храни са конфискувани по Великден

БАБХ е съставила 57 акта, два обекта са били затворени


Българската агенция по безопасност на храните e конфискувала над 1100 килограма храни по време на Великденските проверки. Иззети са близо 980 килограма храни от животински произход (агнешко месо, агнешки глави, субпродукти, млечни продукти), които са били без здравна и идентификационна маркировка, както и 21 килограма риба без етикет, и близо 110 килограма сладкарски изделия, снакс и подправки.

Агенцията съобщава още, че най-фрапиращите случаи са конфискуваните в село Чокоба, община Сливен 35 заклани агнета (468 килограма), близо 40 килограма агнешки глави и над 80 килограма субпродукти. В това число са и откритите 160 килограма агнешко трупно месо в кланица в град Кочериново, област Кюстендил, което е било повече от произведеното количество по документи. Областната дирекцията по безопасност на храните в Сливен е конфискувала и над 100 килограма трайни и нетрайни сладкарски изделия.

Инспекторите са затворили и два обекта. Единият за лоша хигиена, наличие на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на температурния режим на съхранение, непредставяне на записи по системите за управление на безопасността на храните. Обектът се намира на територията на област Велико Търново. 

Вторият затворен обект е предприятие за производство на козунак и се намира в област Търговище. Областната дирекция по безопасност на храните е спряла експлоатацията му поради лоша хигиена.

Във връзка с официалния празник Великден са извършени общо 3179 извънредни проверки, които са извън плановия контрол. Най-честите нарушения са свързани със сградния фонд и технологично оборудване, неправилно етикетиране, търговия с храни без идентификационна маркировка за произход и изтекъл срок на годност, занижени хигиенни изисквания при производство и търговия с храни, здравни книжки с изтекъл срок на валидност, липса на регистрация съгласно действащото законодателство, предлагане на плодове и зеленчуци без необходимите обозначения, както и пропуски при системите за управление безопасността на храните. 

Вследствие на установените несъответствия са съставени 57 акта и са направени 161 предписания. 

Извънредните проверки ще продължат до Гергьовден.

Коментари