Публикация

​​​​​​​Умереното пиене на алкохол, заедно с упражнения, не застрашава теглото

​​​​​​​Умереното пиене на алкохол, заедно с упражнения, не застрашава теглото

Рискът от наднормено тегло е с почти 30% по-малък при жени, които пият малко или умерено


Какво бихте предпочели - чийзбургер или коктейл маргарита? Калориите са общо взето едни и същи, както са еднакви калориите на парче пица и халба лагер бира.

Ако си мислите, че алкохолът е твърде течен, за да е калоричен, не сте единствените. Само около 20% от хората, например, знаят колко калории има в една голяма чаша вино – 228, коментира британският в. „Гардиън“.

Алкохолът дава на организма само „празни калории“ и се намесва в ефикасното изгаряне на мазнините от тялото, коментират специалисти.

За мъжете – 2 чаши вино на ден, за жените - една

Рискът от наднормено тегло е с почти 30% по-малък при жени, които пият малко или умерено. Това са изводите на ново изследване в САЩ, което анализира  данни от Архивите по обща медицина в САЩ за  навиците за пиене на 19 220 жени в продължение на 20 години. (Умерено количество е дефинирано като 2 чаши вино от 140 грама или 2 бутилки бира за мъжете на ден и една за жените). 

Умереното пиене на алкохол не се свързва с наддаването на тегло, твърди резюме на проучването, публикувано в сп.  Current Obesity Reports.

Трябва обаче да е ясно, че не умереното пиене поддържа здравословното тегло, а здравословните навици, които стоят зад него, обяснява проф. Жан-Филип Шапут от медицинския факултет към детската болница на Източно Онтарио, Канада, водещ учен в изследването.

Здравословен режим

Хората, които пият разумно, обикновено също така правят физически упражнения и се хранят здравословно. „Ако целта ви е да свалите килограмите, откажете се от алкохола. Ако искате да поддържате тегло, тогава умереното пиене може и да е приемливо, но в такъв случай трябва да се храните по-малко и да правите повече физически упражнения. Ако се храните нормално и прибавите към това и алкохол, прибавяте и калории“, обяснява той.

Наливането с големи количества алкохол, което обикновено правят хората на партита или в петък вечер в заведението, ще увеличи задължително обиколката на корема при мъжете и на задните части при жените, предупреждава той.

Алкохолът стимулира апетита - например солените фъстъци стават изключително неустоими, комбинирани с него. Не трябва да се забравя, обаче, че преработката на алкохола и как той се отразява върху теглото, зависи от много фактори, включително и от гените на човека, предупреждава Шапут.

Следете общото си здраве

Изследвания на мъже във Финландия, Китай и Великобритания показват увеличение на теглото  след повече от 5 години умерено пиене.  Учените смятат, че жените може би преработват алкохола по начин, който използва повече енергия, като оставя по-малко мазнини, които да се натрупат.

Главното послание на проф. Жан-Филип Шапут обаче е, че не трябва да следим само едно нещо - в случая алкохола, а общото ни здраве. И като цяло не би трябвало да фиксираме вниманието си върху това как да се ограничаваме в храненето си. „Вместо да измерваме теглото си, трябва да измерваме здравето си“, съветва специалистът.

 

Коментари