Публикация

На 7 април - празник и протест


Лекарите от цялата страна ще проведат предупредителен протест на 7 април, като в 28 региона те са избрали различни форми на прояви, съобщи Българският лекарски съюз.

Решението за стачните действия беше взето на 49-и извънреден събор на съсловната организация.

В почти всички градове медиците ще носят протестни лентички и ще спрат работа по различно време на деня.

В Благоеврадска област  всички лекари от болничната и доболничната  помощ няма да приемат пациенти от 12 до 13:30 часа. Техните колеги от Монтана ще спрат работа, но ще останат на работните си места по същото време. От 10:00 часа във Видин ще се проведе митинг в болницата, а в Русе лекарите ще излязат на символичен протест пред сградата на хирургичния блок.

В Силистра медиците ще преустановят работа в 12:00 часа и ще излязат извън града по спортни екипи. В Пловдив се отлагат плановите операции и плановият прием в болниците, а лекарите ще спрат работа от 12:00 до 13:00 часа.

Медиците в Хасково и Харманли ще организират шествие по главните  улици, а в Каварна ще почистват двора на болницата от 10:00 до 11:00 часа.

В Сливен утрешният ден е обявен за „Ден на отворени врати” и свободно разглеждане на болницата от всички желаещи пациенти. Няма да има планов прием и планови операции, а от 11:00 до 15:00 часа общопрактикуващите лекари няма да издават никакви документи.

Лекарското съсловие ще премине през града в организирано авторали с плакати  „Ден на здраве – ден на протест”. По същия  начин ще отправи своя протест и великотърновската колегия – от 13:30 часа на площада в центъра всички медици ще се съберат и ще започнат масово пукане на балони – символ на случващото се в здравната система.

От 13:30 часа софийската колегия на БЛС ще проведе събрание в аулата на Военномедицинската академия, където ще се дискутират проблемите на здравната реформа.

 

Коментари