Публикация

Фармацевти призовават за решение до юни за ново седалище на ЕМА

Фармацевти призовават за решение до юни за ново седалище на ЕМА

Европейската агенция по лекарствата трябва да се измести от Лондон през 2019 г. заради излизането на Великобритания от ЕС


Европейски фармацевтични компании призоваха за вземане на решение още през юни за ново седалище Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). В момента тя се намира в Лондон, но ще трябва да се премести заради излизането на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс. Очаква се това да стане след 1 януари 2019 г.

Близо 900 души работят в Европейската агенция по лекарствата.  Тя дава разрешение за нови терапии и контролира безопасността на лекарствата и ветеринарните продукти на територията на целия Европейски съюз. 

Как действа ЕМА и защо България трябва да кандидатсва да стане нейно седалище – вижте в статията на проф. Татяна Бенишева в credoweb.bg.

Новото място, където ще бъде преместена агенцията, ще бъде решено от европейските държавни и правителствени ръководители, които се събират на Европейски съвет на 22 – 23 юни, съобщава Ройтерс.

„Дискусиите на Европейския съвет за бъдещата локация на ЕМА трябва да се проведат на базата на много съществени критерии. Добре е решението да бъде взето възможно най-рано, за предпочитане е това да стане на срещата през юни“, заявява в изявление в понеделник европейската лобистка фарма организация EFPIA. То е подписано от 19 топ мениджъри на компании - членки, сред които Pfizer, Novartis, Sanofi and Roche.

Европейската агенция по лекарствата трябва да се измести от Лондон през 2019 г. заради излизането на Великобритания от ЕС

„Ако не се вземе бързо решение за бъдещата локация на ЕМА или ако бъдещото седалище не отговаря на минималните необходими условия, качеството на работата й и бъдещето на Европейската регулаторна рамка за лекарствата ще бъдат застрашени“, се казва в съобщението. 

Изпълнителният директор на ЕМА Гуидо Рази по-рано този месец също призова решението за преместването на агенцията да бъде взето през юни и то да бъде много добре планирано, за да не се нарушава работата й. 

ЕМА е най-голямата европейска организация, която е базирана във Великобритания. Централата й се намира в Лондон от създаването й през 1995 г., припомня Ройтерс. 
Не по-малко от 21 европейски членки вече са изразили интерес да са домакин на организацията. Сред тях са Италия, Дания, Швеция, Испания, Франция, Ирландия и Полша.  Румъния, с която България заедно влезе в ЕС през януари 2007 г., също официално заяви през март, че иска да приюти агенцията. 

България още не е заявила интерес да приеме ЕМА.

Новото седалище на организацията трябва да предлага достатъчно транспортна инфраструктура и възможности за офиси за  служителите на ЕМА, както и на техните десетки хиляди посетители, които идват всяка година. Новата страна също така трябва да предложи качествени жилища, училища и възможности за работа за членовете на семействата на служителите, за да ги задържи на работа. 

Коментари