Публикация

Ранната операция при счупване на бедрена кост спасява живот

Ранната операция при счупване на бедрена кост спасява живот

Добре е фрактурата да бъде оперирана в първите 24 часа, установиха британски медици


Ако счупване на бедрената кост бъде оперирано в първите 24 часа, може да бъде спасен животът на стотици пациенти, установи ново изследване във Великобритания. 

8% повече пациенти умират до 30 дни, ако са оперирани между 24-ия и 36-ия час от постъпването им в болницата, установиха изследователи в Бристол. Отлагането на оперативната интервенция е причинило 670 допълнителни смъртни случаи за 4 години, изчислява екипът, съобщава Би Би Си. 

За първи път са показани ползите от ранната хирургическа намеса, обяснява ръководителят на проекта Тимъти Чесър. 

Данните за пациентите са събрани от екип на болницата „Саутмийд“, като са взети от Националната база данни за бедрените фрактури, която е най-голямата в света. 
Изследването анализира данните за над 240 000 пациенти в Англия и Уелс. Те са приети в болници със счупвания на бедрената кост между януари 2011 г. и декември 2014 г. Изследвана е смъртността при тези пациенти 30 дни, след като били приети в болницата. 

Добре е фрактурата да бъде оперирана в първите 24 часа, установиха британски медици

Инструкциите, издадени от британския Национален институт за здравето и добрите клинични практики през 2011 г., съветват пациентите със счупвания да бъдат оперирани или още същия ден, или на следващия ден след приемането им в болницата.  Новото изследване обаче твърди, че дори още по-ранна от изискванията операция може да подобри резултатите при възрастните пациенти,  чието здраве е крехко и създава многобройни медицински проблеми.  

„Установихме, че 8% от пациентите умират, ако са оперирани между 24-ия и 36-ия час от постъпването в сравнение с тези, които са оперирани през първите 24 часа. Рискът скача с до 20% за тези, които са оперирани след 48-ия час“, обяснява водещият изследовател от екипа Адриан Сайерс.

Добре е фрактурата да бъде оперирана в първите 24 часа, установиха британски медици

Ранната операция не е препоръчителна за всеки пациент, но в болшинството от случаите се оказва от голяма полза за хората, уточнява колегата му Тевъти Чесър. 

„Проблемът е, че някои от тези пациенти са твърде болни и ще им се отрази добре да имат повече време за възстановяване, преди да се премине към операциите“, коментира Чесър.

Коментари