Публикация

„Шейново“ с безплатни домашни грижи за недоносени и деца с увреждания

„Шейново“ с безплатни домашни грижи за недоносени и деца с увреждания

Семействата ще бъдат подпомагани от медицинско лице и социален работник за три години


В болница „Шейново“ в София ще бъде поставено началото на иновативен за България проект за последваща грижа за недоносени и деца с увреждания.

Предвижда се екип от специалисти – социален работник и медицинско лице, да посещава малките пациенти в домовете им безплатно след изписването от лечебното заведение до навършване на 3 години, информират от здравното заведение.

Проектът се реализира с подкрепата на Диаконията на град Франкфурт и българо-немската фондация „Приятели 2006“ и ще включва както медицински грижи за новороденото и обучение на родителите, така и помощ за емоционалното адаптиране на близките на детето към новата ситуация в живота им.

Раждането преди термин е причина за редица по-леки или по-тежки здравословни проблеми, които могат да се появят при детето. Голяма част от недоносените бебета, особено тези родени под 1500 грама, страдат от мозъчни нарушения (кръвоизливи), които в дългосрочен аспект могат да доведат до детска церебрална парализа, епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие.

Продължителните специализирани грижи и наблюдението в домашна среда ще дадат възможност всяко отклонение в здравословното състояние на детето да бъде забелязано много рано и семейството да бъде насочено към съответния специалист, като по този начин ще се намали рискът от трайно увреждане и забавяне в развитието му, поясняват от АГ болницата.

Повече за проекта ще разкажат утре, 25 април, директорът на „Шейново“ д-р Румен Велев и д-р Михаел Фразе, ръководител на Организацията за диаконична работа за Франкфурт на Майн. На срещата ще присъстват представители на Столичната община, неправителствени организации, както и лекари от водещи медицински заведения. 

Коментари