Публикация

Специалисти: Бягането за здраве удължава живота с 3 години

Специалисти: Бягането за здраве удължава живота с 3 години

Нито един друг вид спорт няма такъв ефект, твърди ново изследване в САЩ


Хората, които тичат за здраве, живеят 3 години по-дълго от другите, показа американско проучване, което анализира данни от проведените досега изследвания. Резултатите бяха публикувани в американското списание „Напредък в лечението на сърдечносъдовите болести“.

Не е нужно да тичате бързо, нито много бързо, за да усетите ползите от тичането. Може да пиете, да пушите и да сте с наднормено тегло и все пак тичането да намали опасността от ранна смърт с между 25% и 40%.

Нито един друг вид спорт няма такъв ефект като бягането, твърди ново изследване в САЩ

Нито един друг вид спорт няма такъв ефект, твърдят авторите на изследването. Ако трябва да се изразим в цифри – един час тичане ще удължи очакваната продължителност на живота ви със 7 часа, показват данните, цитирани от британския в. „Гардиън“. И макар че редовното тичане няма да ви направи безсмъртни, то удължава живота повече от ходенето, колоезденето или плуването, твърди изследването.

Двама от авторите също така участвали в друго изследване, публикувано през 2014 г. Според него само 5 – 10 минути тичане на ден със скорост по-малка от 9 км в час намалява риска от сърдечносъдова болест и ранна смърт.  Това изисква значително по-малко усилие от препоръчваните от специалистите 150 минути умерени физически упражнения на седмица, които повечето хора така и не правят.

Разбира се, най-доброто упражнение е това, което ви доставя удоволствие и което ще правите. А иначе …. – най-доброто вероятно е тичането. Бягането за здраве е евтино, лесно (просто излизате от дома си и тичате) и там не може да се преструвате – винаги е енергийно натоварващо. Кросът дори може да бъде третиран като физическо упражнение със средна енергийна натовареност.

Нито един друг вид спорт няма такъв ефект, твърди ново изследване в САЩ

Ако ви липсва време, може да тичате само за половината от времето, което ще ви е нужно, за да постигнете същите резултати с друг вид спорт, твърдят учените.  Така например, нужни са 105 минути ходене, за да постигнете същите ползи, които ще постигнете с 25-минутен крос, коментира Анжелик Брелентин  от Департамента по кинезиология към Университета на щата Айова, САЩ, която е един от авторите на обзора.

Макар че има някои трагични случаи, при които бегачи умират по време на тичане, те са много редки. Хората, които не са бегачи, са два пъти по-застрашени от внезапен инфаркт или инсулт, отколкото бегачите. За да избегнете болките в коленете (понякога това е трудно, може да зависи от това как са разположени коленните ви капачки), е по-добре да тичате по мек терен, да правите упражнения за укрепване на мускулите на краката, да избягвате хълмовете  и да се снабдите с качествени обувки за бягане.  Освен това, няма данни, които да показват, че тичането увеличава опасността от остеоартрит на коляното.

Разстоянията, които пробягвате, трябва да се увеличават постепенно. Резултатите ще са особено осезаеми, когато достигнете пробягано разстояние от 48 км за седмица. Бегачите имат по-високо ниво на аеробна издръжливост, по-ниски нива на телесни мазнини и по-малка обиколка на талията в сравнение с тези, които правят друг тип упражнения.

Бягането може да се окаже особено полезно в свалянето на слоя мазнини в коремната област, обяснява Брелентин.  Нужни са ви само между 30 и 60 минути на седмица, за да усетите ползите. Затова е добре всички да опитаме, коментират авторите на изследването. 

Коментари