Публикация

Повишени стойности на пикочна киселина - трябва ли да се притесняваме?

Повишени стойности на пикочна киселина - трябва ли да се притесняваме?

Метаболитните нарушения водят до хиперурикемия (повишение на пикочната киселина в кръвта). Какво представлява хиперурикемията и кога трябва да ни притесняват повишените нива на пикочна киселина?


Повишението на пикочната киселина е все по-често срещано сред хората над 40 годишна възраст и не само. До скоро, високите нива се свързваха предимно с наличието на подагра, но днес темата се разглежда и от друг ъгъл, особено предвид честотата на метаболитния синдром, към който се причислява напоследък и повишение на пикочната киселина (хиперурикемия).
Хиперурикемията е излишък от пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина преминава през черния дроб и навлиза в кръвта. По-голямата част от пикочната киселина екскретира (отстранява се от тялото) в урината или преминава през червата, за да се регулират "нормалните" нива.

По данни на Европейската организация EULAR, нормалните нива на пикочната киселина са <6mg/dL или <360µmol/l. 

Пикочната киселина се образува при разграждането на белтъчни съединения, наречени „пурини“. Пурините са азотсъдържащи съединения, които се произвеждат вътре в клетките на тялото (ендогенни) или идват от външната страна на тялото ви, от храни, съдържащи пурини (екзогенни). Пуринът се разпада на пикочна киселина. Повишените нива на пикочна киселина от излишните пурини могат да се натрупват в тъканите и да образуват кристали. 

Какво причинява хиперурикемия?
Причините за високи нива на пикочна киселина (хиперурикемия) могат да бъдат първични (повишени нива на пикочната киселина, дължащи се на пурин) и вторични (високи нива на пикочна киселина поради друга болест или състояние). Понякога тялото произвежда повече пикочна киселина, отколкото може да отдели.

Причини за високи нива на пикочния окис:

1. Първична хиперурикемия

  • Повишено производство на пикочна киселина от пурин
  • Когато бъбреците не могат да се "отърват" от пикочната киселина в кръвта, което води до високи нива

2. Вторична хиперурикемия

  • Някои видове рак или някои химиотерапевтични агенти могат да причинят повишена скорост на клетъчна смърт. Това обикновено се дължи на химиотерапия, но високи нива на пикочна киселина могат да се появят още преди химиотерапията да се прилага.
  • След химиотерапия често се наблюдава бързо клетъчно разрушаване и синдром на туморен лизис - при химиотерапия за някои видове левкемия, лимфом или множествена миелома.
  • Бъбречна недостатъчност - възможно е да не може да се изчисти пикочната киселина кръвта, като по този начин се причинява хиперурикемия.
  • Ендокринни или метаболитни състояния - някои форми на диабет или ацидоза могат да причинят хиперурикемия

Някои хора могат да живеят много години с повишени нива на пикочна киселина и да не развият подагра или подагрозен артрит. Само около 20% от хората с повишени нива на пикочна киселина някога развиват подагра, а а от друга страна, някои хора с подагра нямат значително повишени нива на пикочната киселина в кръвта си.

При съмнение за хиперурикемия, се консултирайте с Вашия лекар, като обърнете специално внимание, ако имате анамнеза за диабет, чернодробни, бъбречни или сърдечни заболявания.

Следвайте инструкциите на Вашия медицински специалист относно понижаването на нивата на пикочната киселина в кръвта и лечението на хиперурикемията. Ако кръвните Ви нива са силно повишени, лекуващия лекар може да Ви предпише медикаментозно лечение за понижаване на нивата на пикочната киселина до безопасен диапазон.

Какво още трябва да знаете за повишените нива на пикочната киселина и каква диета е препоръчително да се спазва при при хиперурикемия и подагра, научете от тук.

Диета при подагра

 

Коментари