Публикация

Плодовете и зеленчуците имат скромен ефект върху риска от рак


Американски учени  проверили верността на широко разпространеното твърдение, че богато на плодове и зеленчуци хранене предпазва от рак, съобщава Би Би Си.

Проучването, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, анализира данните от над 470 000 души от 10 европейски страни и разкрива, че растителните храни всъщност имат слабо влияние върху намаляването на риска от ракови заболявания.

Специалистите открили, че хората, злоупотребяващи с алкохол, които консумират повече плодове и зеленчуци, имат по-малък риск, но само от тези видове рак, които се асоциират с тютюнопушенето и алкохола.

Повишеният прием на плодове и зеленчуци по принцип се свързва с други здравословни навици, като ниска употреба на алкохол, по-голяма двигателна активност и др., което допринася за цялостното редуциране на риска от рак, допълват учените.

Коментари