Публикация

Д-р Албена Бъчварова: Сенната хрема трябва да се диагностицира рано

Д-р Албена Бъчварова: Сенната хрема трябва да се диагностицира рано

Д-р Албена Бъчварова, алерголог в МЦ „Детско здраве”, София

 

Още при първото пролетно затопляне започват да идват пациенти с кихане, сърбеж в носа, очите, с водниста секреция, запушване на носа и при по-изразените случаи - с кашлица. Дъждът и захлаждането малко пооблекчават симптомите. При децата обаче има една тенденция към снижаване на възрастта, в която за първи път се проявява сенната хрема. Обяснението е в като цяло повишената честота на алергиите. По статистически данни

 

всяко четвърто дете е алергично

 

– това страдание се открива в много висок процент и при децата с фамилна обремененост. С висок риск за развитие на сенна хрема са и страдащите от атопичен дерматит. Така че в нашите кабинети наблюдаваме често този т.нар. атопичен марш с пълна сила - атопичен дерматит в кърмаческа възраст, в предучилищна, училищна, юношеска - алергичен ринит, и по-късно, което е неприятното, той може да премине и в бронхиална астма.

 

Атопичен дерматит при децата

 

Затова нашият апел като алерголози е - сенната хрема трябва да се открива рано и да се започва лечение, защото

 

рискът от развитието на астма е около 40%

 

Често пациентите изтърпяват всички неудобства, които сенната хрема им причинява за няколко месеца, и като премине сезонът, забравят за тях, не обръщат достатъчно внимание на заболяването. И около 50% от случаите на сенна хрема така си и остават недиагностицирани, с целия риск, за който стана дума.

 

Нелекуваният алергичен ринит върви към развитие на бронхиална астма с всяка следваща година. Зависи и колко е тежък сезонът. В по-топлото време, с бърз цъфтеж, с по-малко дъждове и силни ветрове сезоните са по-тежки и тогава често наблюдаваме и т.нар. поленова астма.

 

Кашлицата може да е проява само на алергичния ринит

 

в резултат на стичането на секрет в гърлото – тя е дразнеща, особено в легнало положение, носът е запушен. Когато вече алергенът попадне в белия дроб и е налице алергичното възпаление в бронхите, тогава се проявяват и симптомите на бронхиалната астма - със затруднено дишане и характерното свирене в гърдите.

Има и такива случаи, когато в поленовия сезон започва хремата и веднага се изявява и астмата. Но по-често започва в детската възраст, после в училищната, а пикът на алергичния ринит е в юношеската възраст. Първата задача е да се докаже, че става въпрос за алергичен ринит, защото

 

картината на протичането е много сходна с обикновена настинка

 

Особено когато става въпрос за деца – доказано е, че поне осем пъти в годината те имат вирусни хреми. Но когато има повторяемост на оплакванията - с водниста секреция, кихане, сърбеж в носа и в очите, зачервяване, ако има членове от семейството, които страдат от алергии, ако от бебе детето има атопичен дерматит, всичко това навежда на мисълта за алергичен ринит. 

 

Алергии при децата

 

Златният стандарт в диагностиката е тестуването, което дава отговор на въпроса към кои алергени пациентът има чувствителност. Обикновено приемаме пролетта като сезон на сенната хрема, но в действителност поленовият сезон започва от февруари и може да продължи до октомври.

 

За България най-честите алергизиращи видове са тревните, житните и брезовите полени

 

Първата стъпка е ограничаване на физическия контакт с алергена, което е доста трудно на практика. Все пак някои мерки дават резултат – като избягване на разходки в паркове и градини в най-топлите дни и по обед, ограничаване на ползването на климатици в колата, промивките на носа. Трябва да се знае също, че край водните басейни поленовата концентрация е по-ниска. Основното обаче е провеждането на медикаментозно лечение, като още при първи симптоми - кихане, сърбежи в носа - трябва да се започне прием на антихистамин.

 

Препаратът Ролетра е много подходящ, отговарящ на всички изисквания за съвременните неседативни антихистамини.

 

Лечение на алергии с Ролетра

 

Препоръчват се именно такива, защото имат бързо действие, не се повлияват от приема на храна, нямат седативен ефект и по време на лечението може да се шофира.

" }-->

Коментари