Публикация

Д-р Албена Бъчварова: Сенната хрема трябва да се диагностицира рано

Д-р БЪЧВАРОВА е алерголог в МЦ „Детско здраве”, София


Д-р Албена Бъчварова - алерголог

Още при първото пролетно затопляне започват да идват пациенти с кихане, сърбеж в носа, очите, с водниста секреция, запушване на носа и при по-изразените случаи - с кашлица. Дъждът и захлаждането малко пооблекчават симптомите. При децата обаче има една тенденция към снижаване на възрастта, в която за първи път се проявява сенната хрема. Обяснението е в като цяло повишената честота на алергиите. По статистически данни

всяко четвърто дете е алергично

– това страдание се открива в много висок процент и при децата с фамилна обремененост. С висок риск за развитие на сенна хрема са и страдащите от атопичен дерматит. Така че в нашите кабинети наблюдаваме често този т.нар. атопичен марш с пълна сила - атопичен дерматит в кърмаческа възраст, в предучилищна, училищна, юношеска - алергичен ринит, и по-късно, което е неприятното, той може да премине и в бронхиална астма. Затова нашият апел като алерголози е - сенната хрема трябва да се открива рано и да се започва лечение, защото

рискът от развитието на астма е около 40%.

Често пациентите изтърпяват всички неудобства, които сенната хрема им причинява за няколко месеца, и като премине сезонът, забравят за тях, не обръщат достатъчно внимание на заболяването. И около 50% от случаите на сенна хрема така си и остават недиагностицирани, с целия риск, за който стана дума.

Нелекуваният алергичен ринит върви към развитие на бронхиална астма с всяка следваща година. Зависи и колко е тежък сезонът. В по-топлото време, с бърз цъфтеж, с по-малко дъждове и силни ветрове сезоните са по-тежки и тогава често наблюдаваме и т.нар. поленова астма.

Кашлицата може да е проява само на алергичния ринит

в резултат на стичането на секрет в гърлото – тя е дразнеща, особено в легнало положение, носът е запушен. Когато вече алергенът попадне в белия дроб и е налице алергичното възпаление в бронхите, тогава се проявяват и симптомите на бронхиалната астма - със затруднено дишане и характерното свирене в гърдите.

Има и такива случаи, когато в поленовия сезон започва хремата и веднага се изявява и астмата. Но по-често започва в детската възраст, после в училищната, а пикът на алергичния ринит е в юношеската възраст. Първата задача е да се докаже, че става въпрос за алергичен ринит, защото

картината на протичането е много сходна с обикновена настинка.

Особено когато става въпрос за деца – доказано е, че поне осем пъти в годината те имат вирусни хреми. Но когато има повторяемост на оплакванията - с водниста секреция, кихане, сърбеж в носа и в очите, зачервяване, ако има членове от семейството, които страдат от алергии, ако от бебе детето има атопичен дерматит, всичко това навежда на мисълта за алергичен ринит. Златният стандарт в диагностиката е тестуването, което дава отговор на въпроса към кои алергени пациентът има чувствителност. Обикновено приемаме пролетта като сезон на сенната хрема, но в действителност поленовият сезон започва от февруари и може да продължи до октомври.

За България най-честите алергизиращи видове са тревните, житните и брезовите полени.

Първата стъпка е ограничаване на физическия контакт с алергена, което е доста трудно на практика. Все пак някои мерки дават резултат – като избягване на разходки в паркове и градини в най-топлите дни и по обед, ограничаване на ползването на климатици в колата, промивките на носа. Трябва да се знае също, че край водните басейни поленовата концентрация е по-ниска. Основното обаче е провеждането на медикаментозно лечение, като още при първи симптоми - кихане, сърбежи в носа - трябва да се започне прием на антихистамин.

Препаратът Ролетра е много подходящ, отговарящ на всички изисквания за съвременните неседативни антихистамини. Препоръчват се именно такива, защото имат бързо действие, не се повлияват от приема на храна, нямат седативен ефект и по време на лечението може да се шофира.

" }-->

Коментари

Здравейте доктор Бъчварова.Аз съм магистър фармацевт.Искам да задам въпрос относно темата Алергичен ринит.Синът ми е на 10год.Тази година му поставиха диагноза алергичен ринит.В момента е на лечение със Сталорал.Направиха кръвен тест който показа алергия към треви бреза живовляк бръшлян еозинофилен катион 29при норма 11 според алергола няма астма но това което ме озадачи че кожния тест със същите алергени не показа чувствителност.Защо?