Публикация

Орязани са и болничните бюджети в Пазарджик

Орязани са и болничните бюджети в Пазарджик

Намалени са с около 10-15%


Орязани са и болничните бюджети в Пазарджик

Районната колегия на Българския лекарски съюз и директори на лечебни заведения в Пазарджик се обявиха против намаляването на средствата за болнична помощ.
 

В писмо, адресирано до управата на Националната здравноосигурителна каса, здравния министър и Българския лекарски съюз, от колегията изразяват недоволството си от съкращаването на бюджета с между 10 и 15%. Според тях това ще доведе до рестрикция на болничното лечение, ще увеличи листата на чакащите. Имало и риск от понижаване на качеството на предлаганите здравни услуги в областта.

Ние, от Районната колегия на Българския лекарски съюз, се съмняваме, че след като договорното начало се нарушава още в първото тримесечие на Националния рамков договор за болнична помощ, тази практика на системно нарушаване ще продължи и в доболничната помощ”, се изтъква още в писмото.

В края на миналата седмица лекари сигнализираха, че с близо 10% се предвижда да бъде намален бюджетът на Районната здравноосигурителна каса във Варна за болнична помощ спрямо предвидения за тримесечието. 

Те предупредиха, че това ще доведе до невъзможност на болниците да планират и управляват своята дейност за неопределен период от време. Можело да принуди ръководствата на болничните заведения в областта да преосмислят необходимостта и целесъобразността от сключване на договори с Районната здравна каса за оказване на болнична помощ.

Коментари