Публикация

Инициативи в подкрепа на забраната на пушенето


Гражданското сдружение "Без дим" отправи покана към премиера Бойко Борисов за участие в инициативата „Тичаме за здраве, тичаме без дим”.

Проявата е част от кампанията против либерализирането на режима за тютюнопушене на обществени места.

В поканата се казва  още:

„Ние, членовете на гражданска инициатива „Без дим”, като част от "Коалиция за живот без тютюнев дим", подкрепяме закона за пълна забрана на пушенето на закрити обществени места, както и действителното му прилагане.

Запазването на настоящата редакция на Закона за здравето, която съдържа забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, както и въвеждането на допълнителни мерки за реалното спазване на този и всички други закони в България, са най-категоричният тест за това дали след парламентарните избори през 2009 г. страната ни е поела по пътя на необратимата модернизация и приобщаване към ценностите на цивилизования свят, или за пореден път очакванията на прогресивно мислещите българи ще останат излъгани.

Не можем да си позволим да бъдем пасивни, когато отново се прави опит налагането на разумни решения да бъде отложено във времето, поради ретроградни настроения и несъстоятелни аргументи.

За осъществяването на нашите цели, ние работим активно за ангажирането на общественото мнение. Установили сме контакт с народни представители, държавни и международни институции, в това число и Европейския съюз.

С настоящото предизвикателство търсим и Вашата подкрепа, тъй като все още вярваме, че притежавате визията и волята за една модерна България, наредена сред развитите общества, които не допускат компромис със здравето и добруването на гражданите си в името на конюнктурни и корпоративни икономически интереси.

Като човек по дух спортист, пазител на обществения ред и огнеборец, нека заедно с Вас да спрем повсеместното задимяване на обществения климат в България. Виждаме във Ваше лице съюзник в борбата срещу назадничавата обществена култура, която отрежда живот сред отровен дим за всеки български гражданин, включително и за всяко българско дете, понечило да посети закрито обществено заведение.

В качеството Ви на министър-председател, лидер на управляващата партия  и пушач, Ви отправяме предизвикателство: елате да тичаме заедно за здраве в Борисовата градина в събота, 10 април 2010 г. Събитието ще е под наслов „Тичаме за здраве, тичаме без дим”. Стартът ще бъде от езерото „Ариана”, в 12:00 на обяд. Ще Ви очакваме там заедно със семействата, близките, приятелите и колегите си – доведете и Вие Вашите.
 
Надяваме се, че като министър-председател на България, който се разграничава от досегашния начин на управление и който се стреми да води открита и ефективна политика, съобразена с общественото мнение и европейските ценности, ще приемете предизвикателството, с което ще подкрепите запазването и спазването на пълната забрана за пушене на обществени места”.

На 11 април, неделя, от 12:00 часа ще се проведе и шествие под наслов „Водете ни напред, а не назад”.
Протестиращите ще тръгнат от езерото „Ариана” и Орлов мост и ще стигнат до Министерския съвет. Те ще вървят на заден ход пред парламента и държавните институции. По този начин ще се символизира обратната посока, която налага отмяната на забраната за пушенето.

Коментари