Публикация

Как да разпознаем болките в корема, които изискват незабавна консултация с лекар

Кои са причините за коремните болки


Що се отнася до болки, коремът държи първенството. Кога е допустимо просто да се изчака неразположението да премине, да се вземат някои лекарства и добавки от домашната аптечка, и кога е задължително да се потърси лекарска помощ - това е основният въпрос, когато се касае за болки в корема.

Неотменимо правило е, че при подобни оплаквания бебетата и малките деца трябва да бъдат прегледани от педиатър или хирург веднага

Как да разпознаем болките, които изискват незабавна консултация с лекар

Когато боли в горната част на корема, „под лъжичката“ и от двете страни под ребрата, причината може да е:

  • Остър или обострен гастрит или язва на стомаха и дванадесетопръстника. Понякога кризата възниква след груби диетични грешки, злоупотреба с алкохол, нервно напрежение. Болката е остра, пареща, рядко е нетърпима. Често е съпроводена с кисели оригвания, парене зад гръдната кост, горчив вкус в устата. 
  • Нервен стомах. При много хора, особено млади момичета и жени, психо-емоционалното напрежение рефлектира в стомаха и корема. Усещанията са неприятни, но обикновено краткотрайни и не застрашават здравето. В този случай помагат препарати с валериан, таблетки валидол и др. подобни.
  • Жлъчна криза. При нея болката може да бъде много силна, режеща, до изпотяване и прималяване. Разпространява се и към гърба. Възможни са позиви за повръщане. В този случай може да се вземе спазмолитик. Препоръчва се и пълно въздържане от храна. Ако кризата не премине до няколко часа, посетете спешен хирургичен кабинет. 
  • Остър или обострен хроничен панкреатит. Казват, че това заболяване предизвиква една от най-силните болки, които човек може да изпита. Причините са различни, но често са свързани с обструкция на жлъчните пътища и с алкохолна злоупотреба. При съмнение за панкреатит – нетърпими болки, болезнени и необлекчаващи повръщания, температура и втрисания, отивайте в спешно отделение.
  • Сърдечен инфаркт. В някои случаи болката при сърдечен удар не е зад гръдната кост, а високо в корема. Затова, ако човек, който по принцип има проблеми със сърдечносъдовата система, се оплаче от безсилие, недостиг на въздух, неправилен сърдечен ритъм, обилно изпотяване, съчетани с болка в корема, задължително извикайте спешна помощ.
  • Хепатит. Инфекцията на черния дроб рядко дава силни остри болки, но е възможно. Вижте дали урината е станала много тъмна и „бялото на очите“ е пожълтяло. Ако е така, потърсете лекар.
  • Източник: jivotatdnes.bg

Коментари