Публикация

Министър Ради Найденов: Шансовете да привлечем в България Европейската лекарствена агенция не са големи

Министър Ради Найденов: Шансовете да привлечем в България Европейската лекарствена агенция не са големи

Двайсет и пет европейски държави кандидастват да привлекат централата на ЕМА, страната ни все още не е сред тях


Ради Найденов
Ради Найденов на форума на БФБЛ

Министърът на външните работи в служебното правителство Ради Найденов заяви, че експерти са анализирали възможността страната ни да кандидатства за привличането в София на централата на Европейската лекарствена агенция EМА, след като Великобритания напусне Европейския съюз и намиращите се на нейна територия европейски агенции трябва да се преместят в страни-членки. Според министър Найденов анализът е показал, че шансовете на България за привличането на EMA не са особено големи. Затова страната ни ще търси подход за партньорско кандидатстване заедно с някоя от другите държави от ЕС. Ради Найденов обяви, че за привличането на лекарствената агенция 25 държави вече са заявили кандидатурите си. Това са практически всички страни от ЕС с изключение на България и Естония. Министър Найденов заяви, че ако не успее да се пребори за тази агенция, е възможно София да положи усилия за привличането на наша територия на централата на някоя от другите европейски агенции, които ще трябва да се преместят след Brexit.

Минисър Ради Найденов участва във втората годишна среща на Българския форум на бизнеслидерите (БФБЛ), която събра в столичния хотел "Балкан" посланици, бизнесмени от страната и чужбина и висши представители на българската администрация. 

Идеята България да привлече Европейската лекарствена агенция беше представена за първи път публично от проф. Татяна Бенишева - председател на Българската асоциация за лекарствена информация (БАЛИ).

Бенишева
Проф. Татяна Бенишева

Нейно интервю по темата във в. "Животът днес" предизвика широк отзвук и сложи началото на професионална дискусия.

 

Коментари

26 апр 2017 14:04
Светла Фотева
26 апр 2017 14:04

Задължително трябва да се борим, за да привлечем тази агенция в София. Това е престижно и изгодно.

25 апр 2017 17:28

Интерес са заявили Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Малта, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия и Швеция...Да приемем, че реализираме партньорска кандидатура с Румъния, пак не виждам как бихме били предпочетени пред Унгария, да речем или Австрия. И ако трябва да отговоря на въпроса Ви в конкретика - смятам, че по икономически съображения кандидатурата ни би била непривлекателна. Макар от друга страна - икономическите причини биха могли да изиграят роля с обратен знак, но тогава ще дойдат на ход политическите съображения и отново кандидатурата ни би била неатрактивна.

25 апр 2017 19:32
Петър  Галев
25 апр 2017 19:32

Едно от предимствата на евентуална наша кандидатура е фактът, че до момента нямаме нито една европейска агенция. А принципът на ЕС е да има справедливост в разпределението на общите институции. Прав сте, че по-ниското икономическо развитие на страната ни може и да е плюс, защото тук разходите за дейността на ЕМА биха били значително по-ниски в сравнение с друга държава. Лошото е, че не видяхме сериозна публична активност за привличането на ЕМА от централните ни иституции, които имат роля по темата. Пак изчакваме последния момент и губим реални шансове.

25 апр 2017 15:57

За съжаление нямаме никакъв шанс, макар да имаме голямо желание

25 апр 2017 16:06
Петър  Галев
25 апр 2017 16:06

Защо смятате така - нямаме професионален капацитет според Вас или причините са чисто политически и икономически?