Публикация

"Даровете" на никотиновата зависимост


Много пушачи се плашат от перспективата да живеят без цигари.

Както и при всяка друга зависимост, силата на мотивацията е от  най-голямо значение - именно тя мобилизира волята и решимостта да се скъса завинаги с пушенето.
Всеки познава пристрастени пушачи, които са се отказали от цигарите заради сериозно заболяване. Техният опит показва, че това е напълно възможно. Но за съжаление - често се оказва късно.

Защото от пушенето /и пасивното включително/ доказано може да се очаква: 

Белодробни заболявания – повечето случаи на рак на белите дробове, хроничен бронхит и емфизема са причинени от пушене.

Пушенето влошава силно състоянието на астматиците.

Сърдечно-съдови проблеми. За редовните пушачи има значително по- висок риск да умрат от инфаркт, инсулт, ангина и заболяване на периферната съдова система. 

Дори хората, които пушат само по 5 цигари на ден, са силно  застрашени от сърдечно- съдови заболявания. Тези, които пушат по 15 цигари дневно, са застрашени двойно повече от инфаркт от непушачите.

Симптомите на страдащите от сърдечно-съдови заболявания пушачи са по-тежки от симптомите на непушачите или на хората, които не са изложени на пасивно пушене.

Рак. Освен от рак на белите дробове, пушачите са с по-застрашени от рак на пикочния мехур, на маточната шийка, на стомаха, устните, гърлото, хранопровода, ларинкса.


* Кожа – кожата на пушачите остарява по-бързо в сравнение с кожата на непушачите.

* Безплодие – редовните пушачки са застрашени от безплодие.

* Мъжка импотентност – за редовните пушачи има значително по-висок риск да развият еректилна дисфункция/ неспособност да получат или задържат ерекция/.

* Бременността и бебето – пушенето по време на бременност значително увеличава риска от аборт. Бебетата на жените, които са пушили редовно, докато са били бременни, се раждат с по-ниско тегло. Случаите на синдрома на внезапната детска смърт са по-чести сред бебетата на майките-пушачки.

* Респираторни инфекции – пушачите страдат повече от  респираторни инфекции -  настинки, грип и бронхит. Те по-лесно развиват опасни пневмонии.

* Инсулинова резистентност – пушенето увеличава инсулиновата резистентност и засилва риска от развитие на диабет от типа 2. Диабетиците, които пушат, страдат повече от усложненията на болестта .

* Бюргер  – пушенето причинява бюргер – болест на артериите и вените на ръцете и краката. Кръвоносните съдове се подуват и се запушват с тромби, които понякога повреждат или разрушават кожните тъкани. Понякога това води до инфекция и гангрена.

* Преждевременна смърт – Хората, които са пушили цял живот, обикновено живеят с 10 години по-малко от непушачите. Преобладаващите причини за смърт са болести, свързани с тютюнопушенето:

- Рак на белите дробове
- COPD (хронична обструктивна белодробна болест) – включително хроничен бронхит и емфизема
- Сърдечно заболяване
- Инсулт

Коментари