Публикация

Съществува реален риск, болнични заведения от област Стара Загора да спрат да работят - (видео)

Съществува реален риск, болнични заведения от област Стара Загора да спрат да работят - (видео)

С парите,които отпуска НЗОК по бюджета за 2017-та година,болничните заведения в областта,трябва да спрат да работят - заявиха представители на общински и частни болници от областта,в пресконференция днес.Вижте пълен запис от пресконференцията.


Новото орязване на лимитите за първото шестмесечие на годината  от страна на НЗОК,предизвика вълна от недоволство сред управителите на болнични заведения в Стара Загора и областта  - това заявиха на извънредна пресконференция днес  председателя на РЛК-Стара Загора д-р Георги Бакоев,прокуристът на болница „Тракия” г-н Иван Колев и  д-р Неделчо Тотев – управител на РБ в Чирпан и председател на Сдружението на районните болници. Те представиха официалното писмо,входирано вече в НЗОК ,в което се казва,че съществува реален риск болнични заведения да спрат да работят.

В графиката,предоставена в писмото ясно се вижда разликата в разпределението на средствата по региони,от която става ясно че много по-малки региони имат повече средства отколкото Стара Загора.Цялата тази диспропорция е повод за конкретни действия,тъй като на практика, сериозно ще затрудни нормалното функциониране на здравната система в нашия регион.

„Поводът за днешната пресконференция е срещата,проведена в РЗОК на 19–ти  април 2017г.  ,на която узнахме че за тримесечието на 2017г с решение на надзорен съвет, са утвърдени стойностите на дейностите в болничната медицинска помощ за регион Стара Загора,които са намалени спрямо предходната 2016г.С въпросното решение се засягат не само представляваните от нас здравни заведения,които миналата година системно бяха лишавани от възможността да получат пълната стойност на изпълнените дейности от касата,така също и на пациентите.Това провокира провеждането на две поредни срещи,на представители на лечебни заведения от областта,които изразиха недоволството,че вместо очакваните увеличения на средствата ,същите ще бъдат намалени и са крайно недостатъчни дори и за осигуряване на спешната помощ.Разочарованието ни е още по-голямо,тъй като за 2017г. в бюджета ан НЗОК са предвидени близо 8% повече средства за здравноосигурителни плащания за болничната помощ спрямо предходната година  но за РЗОК респективно,бюджетът вместо да бъде увеличен,той е намален.Това ще гененерира системно недофинансиране на лечебните заведения за болнична помощ в Стара Загора и областта,което създава предпоставки, лечебни заведения да извършват дейности само в спешната помощ, за отлагане плановия прием на пациенти и удължаване списъка на чакащите.В подкрепа на горното,предоставихме анализ на разпределението на средствата предоставени от НЗОК по области,от който личи,че средства за качествена болнична помощ се предвиждат само за София-град и Пловдив.

Вече депозирахме официално писмо до НЗОК.То е подписано от всички болнични лечебни заведения в областта,с изключение на две,но те присъстваха на предварителните срещи и имаме тяхната подкрепа.В него алармираме НЗОК и всички институции,които отговарят за здравеопазването в държавата,че има реална опасност в Стара Загора след 1-ви май,касата да няма договорен партньор.

Абсолютно необясними за нас са критериите, по които се определя финансирането по области.С така определените бюджети не сме в състояние да изпълним ангажиментите,които НЗОК иска от нас.” – каза прокуристът на болница „Тракия „ Иван Колев.

„Все повече почва да ни тежи това системно орязване на бюджетите,което е от години.При нас в районните болници нещата са още по-сериозни,защото единствените средства с които разполагаме, са тези които заработваме от касата.Няма субсидии,няма чужд капитал.На фона на увеличената минимална работна заплата,за проблемите с  което алармирахме още в началото на годината,трябва да вдигнем заплатите на най-нискоквалифицирания персонал и този ресурс не само че не е осигурен а е и намален.Става така,че за да увеличим заплатите на санитари и другия обслужващ персонал,трябва да вземем от висококвалифицирания.Тази практика ни тежи,защото демотивира висококвалифицираните кадри.Намаляват фонд работна заплата,намаляват опциите да се генерират средства , това убива районните болници” заяви д-р Тотев - председател на Сдружението на районните болници.

"Единодушни сме,че нещата вече са в много крайна посока.Ножът е опрял до кокала – каза д-р Бакоев.Всички удържат,но вече не можем.Към 20-то 21-во число вече ще има листа на чакащите и ще се спира работа.Колко от лечебните заведения имат куража да го признаят е друг въпрос но трябва ясно да се каже на хората,че нещата вървят към крайност.Да не говорим,че за 2015-та има над 51 млн.лв неплатена надлимитна дейност.За 2016-та година са 19 млн. които касата обеща,после тихомълком го свалиха от сайта…Първо във Варна се обадиха колеги,после във Пазарджик,всички алармират че пицата се свива но докога?Да не говорим че предстои увеличение на разходите- на фонд работна заплата,ток,осигуровки.Ще издържат някак в топлите месеци,а какво правим от септември-октомври ?

Няма накъде да отстъпваме повече,трябва да сме единни и да изявим своята позиция.”- каза д-р Бакоев.

В четвъртък РЛК- Стара Загора и Сдружението на районните болници свикват извънредни общи събрания.

Цялото видео от пресконференцията вижте тук :

Коментари

Ганка Добрева
26 апр 2017 17:06

За лечение на пациент в Стара Загора Здравната каса отпуска едва 31 лева, докато в Пловдив сумата е 77 лв. на човек, в София - 75 лева, в Плевен - 48 лева, Пазарджик - 38 лева. Въпреки че Стара Загора е университетски център и тук се изпълняват сложни по обем дейности и са разкрити лечебни заведения с висок капацитет и с високо ниво на компетентност, финансирането на болничната помощ е на нивото на много по-малки региони.Ако не се преразгледа бюджета,съществува опасност, пациентите от май да заплащат престоя си в болниците,въпреки че са здравноосигурени.Проблемът засяга както болниците и лекарите,така и пациентите с редовни здравни осигуровки .И пак да питаме,по какъв критерий НЗОК определя сумите и как стигна до крайната- 31лв.на човек?

Яник Димитров
26 апр 2017 09:00

Това системно намаляване на бюджета просто е недопустимо. Това не позволява на лекарите да практикуват пълноценно професията си. Недопустимо е!