Публикация

ЦЗПЗ: Недоволството на болниците от новите лимити е обосновано

ЦЗПЗ: Недоволството на болниците от новите лимити е обосновано

*Коментар на Центъра за защита правата в здравеопазването


ЦЗПЗ: Недоволството на болниците от новите лимити е обосновано

През последната седмица болници от няколко области на страната заявиха публично недоволството си от лимитите за периода април-юни. Обективно средствата, които НЗОК разпределя, са по-малко от разпределените в началото на годината за периода януари-март.

Така за дейността си през януари болниците са получили 136 милиона лева, а за февруари и март - по 138 милиона лева. От април до декември касата планира средно месечно разпределение от 133 милиона лева. Болниците биха могли да надхвърлят този лимит, но с не повече от 3%, или 4 милиона лева, но само за един от месеците в дадено тримесечие. 

Ако това разпределение бъде спазено, болниците ще получат през 2017 г. точно колкото са получили и през 2016 г., без обаче да се броят отчетените, но неплатени 17 милиона лева, определени като „надлимитни”. Други 52 милиона лева отчетени, но неплатени, висят от 2015 г.   

Следва да се има предвид и това, че 32 от тези 133 милиона лева месечен лимит са определени само за хемодиализа, химио- и лъчетерапия, неонатология и изследване с ПЕТ-Скен. По същество това са безлимитни дейности и здравната каса заплаща всичко, което е отчетено. 

За цялата година за болнична помощ НЗОК планира да отдели 1 милиард и 614 милиона лева. 1 милиард и 457 лева са предвидените в бюджета пари за болнична помощ за 2017 г. Към тях Надзорният съвет на касата е прибавил 157 милиона лева от резерва. Общата сума на резерва е 341 милиона лева, а останалите 184 милиона лева вероятно ще покрият разходи за лекарства и медицински изделия, както и плащане на медицинска помощ в чужбина.

В заключение през 2017 г., ако успеят да се промушат през правилата, болниците вероятно ще получат, толкова средства, колкото са получили през 2016. Разходите им обаче през тази година обективно са по-високи, заради увеличението на минималната работна заплата и цените на енергоносителите, а оттам и на повечето стоки. 
За някои от тях ситуацията е критична.

*Мнението е публикувано на сайта на организацията.

Коментари