Публикация

Разходите за лекарства и медицински изделия растат

Разходите за лекарства и медицински изделия растат

Може да се стигне до допълнително намаляване на средствата за болнична помощ, предупреждават от ЦЗПЗ


Разходите за лекарства и медицински изделия растат

За разлика от лимитите за болниците, които намаляват, данните от първото тримесечие показват нарастване на разходите за онколекарства и за медицински изделия. 
Това съобщава Центърът за защита правата в здравеопазването.

В периода януари-март Националната здравноосигурителна каса е изплатила малко над 80 млн. лв. за лекарства за лечение на злокачествени заболявания. Общо за годината според бюджета са предвидени по това перо 225 565 600 лева

Ако и в следващите тримесечия разходите останат същите, а няма никаква видима причина да намалеят – напротив, до края на годината на НЗОК ще са нужни над 320 милиона лева, или с около 100 милиона лева повече от планираните в бюджета“, отбелязва сдружението.

Tо изтъква, че подобна е картината и с медицинските изделия. При планирани годишни разходи от 80 милиона лева, само за първите три месеца на годината здравната каса е изплатила 31 272 000 лева. При запазване на тези нива, касата щяла да се нуждае от поне 40 милиона лева повече от планираните до края на годината.

Поне 100 милиона лева е вероятният преразход за лекарства за домашно лечение, а може би и повече, като се има предвид включването на новите медикаменти за лечение на хепатит С и инсулиновите помпи.   

Преразходи в другите пера не се очакват, но не могат да се очаква и значими икономии. При такава прогноза за разходи за 2017 г. се очертава недостиг от поне 60 милиона лева. Това може да доведе до допълнително намаляване на средствата за болнична помощ в хода на календарната година“, коментира още ЦЗПЗ.

Коментари